EU stämmer amerikanska tobaksbolag för smuggling

2000-11-06 14:59 (DrugNews/SL)
BRYSSEL /NEW YORK EU-kommissionen lämnade på måndagen in en stämning mot de amerikanska tobaksbolagen Philip Morris och RJ Reynolds. De misstänks ha organiserat cigarettsmuggling till Europa och krävs nu på miljardskadestånd.

EU-kommissionen, som lämnade in stämningsansökan till en federal domstol i New York, uppger att det finns bevis för att de båda tobaksbolagen organiserat illegal cigarettinförsel sedan början av 1990-talet. EU-länderna ska därigenom ha undanhållits cirka 40 miljarder kronor per år i skatter och avgifter.
Bolagen anklagas också för att samtidigt ha dumpat cigarettpriser för att öka rökningen, särskilt bland ungdomar.
Underlaget för misstankarna har huvudsakligen hämtats från EU:s bedrägeribyrå Olaf som under två år granskat tobaksindustrin.
”Vi har starka skäl för vårt agerande. Det rör sig helt klart om organiserad illegal verksamhet,” säger EU-kommissionens talesman Luc Verron, enligt TT.

Tobaksjättarna Philip Morris, som är störst i världen, och RJ Reynolds – näst störst i USA – har tidigare stämts av regeringarna i Colombia, Ecuador och Kanada för liknande misstankar.

I Storbritannien har regeringen tillsatt en kommission för att utreda misstankar om att British American Tobacco, BAT, världens näst största tobaksbolag, smiter undan skatt genom att exportera cigaretter som sedan ”kommer bort” och återimporteras som skattefria varubeteckningar som hushållspapper etc.
BAT uppger att smuggling kan ha förekommit, men att det skett utan företagets tillstånd och stöd, enligt Tobaksfakta.

Läs mer i DrugNews:
Tobaksjättar åtalade för smuggling

Etiketter:

Annonser