Narkotikabråk bakom mord på Brommaskola

En narkotikauppgörelse låg bakom dödskjutningen av en 16-årig elev på Bromma gymnasium i västra Stockholm i januari. På torsdagen åtalades en 19-åring man för mord. ”19-åringen hade ecstasy i kroppen vilket kan ha påverkat händelseutvecklingen”, säger kommissarie Anders Burén till DrugNews.

Tillsammans med en 17-årig kamrat åtalas han vid Stockholms tingsrätt även för grovt olaga tvång, brott mot vapenlagen och narkotikabrott. Och i ett alternativyrkande har åklagaren Birgitta Lindgren valt att åtala dem för medhjälp till grovt vållande till annans död.

Åklagaren hävdar att 17-åringen spelat en drivande roll. Han förmådde 19-åringen att följa med till Bromma gymnasium den 18 januari för att kräva tillbaka 500 valiumtabletter som en kompis blivit rånad på kvällen före.
Två bröder på skolan misstänktes varit inblandade och hade några av tabletterna gömda där. Vad som sedan hände är oklart. 19-åringen uppger i förhör att han drog fram ett vapen för att skrämma den yngre av bröderna och att det brann av. Han visste inte att det var laddat, påstår han enligt den 500 sidor långa förundersökningen.
16-åringen träffades i halsen och förblödde till döds. 19-åringen och hans kamrat sprang därifrån. Ett stort polispådrag spärrade av området och kunde senare gripa 19-åringen som slängt vapnet i en villaträdgård. 17-åringen anmälde själv sig senare. De gripna skyllde först på varandra innan 19-åringen så småningom erkände att det var han som skjutit.

19-åringen är känd av polisen som våldsam och har även dömts för narkotikabrott.
”Han hade ecstasy i kroppen vilket kan ha bidragit till händelseutvecklingen. Man tappar omdömet, blir känslokall och skiter i följderna”, säger Anders Burén chef för utredningsroteln hos Västerortspolisen.

Våldet blivit allt grövre i flera ungdomsgrupper – droger och vapen har blivit allt vanligare, menar kommissarie Burén. Dödsskjutningen på Bromma gymnasium betecknas som ett av de grövsta vålddåd som inträffat på en svensk skola och sände chockvågor i landet. Politiker, familjer och lärarorganisationer utryckte oro över utvecklingen.

Rättegången om den tragiska händelsen inleds på tisdag och beräknas pågå i flera dagar.

Etiketter:

Annonser