Lätt att gå vilse i böckernas paradis

GÖTEBORG (Drugnews/SL) Böckernas paradis eller Kiviks marknad i kultur. Kärt barn har många namn. För de uppåt 100 000 besökarna på den artonde bok- och biblioteksmässan i Göteborg är det största problemet att välja när cirka 750 författare och två tusen programpunkter lockar.

I mässhallarna mittemot Liseberg trängs besökare, arrangörer och kändisar i en skön röra.
Där signerar Krimprofessor Leif G W Persson sin nya deckare, en bit bort visar Lasse Åberg målningar och där strosar sångerskan Arja Saijonmaa förbi. Och där MA Numminen. Javisst, Finland är i fokus med uppåt hundra författare och musiker på plats. Andra framträdande teman är Europeiska kulturtidskrifter och Läsrörelsens nya kampanj "Lär för livet". Även Afrikanska författare puffas fram.

Det blir trångt vid Bra Böckers monter när den somaliska fotomodellen Waris Dirie intervjuas. Hon har blivit förkämpe mot kvinnlig könsstympning och berättar i boken "Öknens blomma" om hur hon som nomadflicka flydde från tvångsgifte och blev toppmodell och FN-ambassadör i New York.

Mest folk drar ändå amerikanske dissidenten Noam Chomsky. Inför söndagens föreläsning tvingades arrangörerna hyra Scandinavium där över 4000 betalat för att ta del av hans analys om världen efter terrorattackerna 11 september ifjol.

Vid Internationella torget, något av en mässa i mässan, kan man för ett ögonblick pusta ut. Men även där avlöser över hundra föreläsare varandra i snabb takt vilket får Speakers Corner i London att verka lugnt.

Ämnen som Speldjävulen och Kulturskatter i Afghanistan, avlöser Fackligt världsklimat och oppositionen i Vitryssland, som följs av om alkoholproblem i Namibia och hiv/aidsepidemi i Östeuropa och Afrika…
"Allt är inte nattsvart – vi har lyckats hejda hiv-spridningen i Uganda", berättar läkaren Richard Oktech (bild) stolt för Drugnews utsända.

På scenen intervjuar Anders Sundelin norska deckarförfattaren Karin Fossum. En stund senare sitter samme Sundelin i en monter och berättar om sin nya bok "Främlingen i Falun – 21 reportage om brott" (Ordfront). Om fänriken som löper amok, skinnskallar som misshandlar en judisk dirigent, mordet på ett gymnasium, gruppvåldtäkten i Rissne, pojken John Hron som dödas av jämnåriga…
"Jag försökte gå bakom rubrikerna och se vad som gått snett i mänskliga relationer. Svaren var inte entydiga, men ofta fanns alkohol, narkotika eller mobbning med i bakgrunden", säger Anders Sundelin.

I denna smältdegel av kulturmöten, intellektuella resar, mediakändisar, förlagskrämare, bokarbetare och förväntansfull allmänhet som knör runt i jakt på läslust och nya trender är det lätt att bli matt.
Ett tips delgav en bibliotekarie från Småland som hade gjort sina val redan hemma vid köksbordet:
"Jag bockade för nio miniseminarier för lördagen och avsatte hela söndagen för att bara shoppa bland böcker i montrarna. Utan en strategi skulle jag annars gå vilse", berättar hon när vi träffas på Jan Guillous (bild) föredrag om hur serien om Arn och nationens födelse kom till.

Se där! Något att minnas inför nästa års besök kring det gigantiska kultursmörgåsbordet på bokmässan i Göteborg.

Etiketter:

Annonser