Recension: Raveungdomar i depraverande virvlar

En intressant, men lite svag skildring av ravekulturen, anser Drugnews unga recensent My Berndtsson. Hon har läst författaren och Expressenjournalisten Britta Svenssons bok E som i extas.

Föreställ dig följande scenario: Du är på en ravefest, tar syra och somnar. När du vaknar dagen efter har en stor polisrazzia ägt rum. Du känner dig chockad och kan inte minnas någonting av gårdagen men skyndar dig hemåt. När du några dagar senare tror att du har allt på det torra blir du anhållen för narkotikabrott.

Detta är vad som händer bokens sjuttonåriga huvudperson Sofia. Hon har under flera månader varit narkoman, regelbundet gått på ravefester och sålt knark. Allting har hon, otroligt nog, noggrant antecknat i sin filofax som polisen hittade vid polisingripandet.
Efter anhållandet följer en intensiv utredning där Sofias bedrövliga liv dissekeras i småbitar. Ett liv fyllt av svek, både från föräldrar och skola. Livet gick till slut endast ut på att skaffa droger och på så sätt fly från den krassa verkligheten.

Även om E som i extas är en verklighetsskildring så känns den overklig och tunn. Man blir flera gånger konfunderad över vem boken egentligen riktar sig till. Boken behandlar ett viktigt ämne, raveungdomar som endast vill ha roligt och deras drogmissbruk för att uppnå denna högt värderade glädje.

Språket är dock kortfattat och vardagligt. Britta Svenssons personbeskrivningar är få och miljöbeskrivningar i det närmaste obefintliga, det är egentligen bara drogerna som illustreras starkt.
Bra är dock att boken är lättläst och ger en avskräckande bild av drogkulturen. Trots allt är E som i extas en intressant skildring av ravekulturen och Sofias liv i technomusikens depraverande virvlar.


MY BERNDTSSON


Författare: Britta Svensson
Titel: E som i extas
Sidantal: 206
Förlag: Bonnier Carlsen (2002)

Etiketter:

Annonser