”Systembolaget riggade vininköp”

STOCKHOLM Ansvariga på Systembolagets inköpsavdelning utpekas av en anonym brevskrivare för att ha gynnat vissa vinimportörer och sedan belönats med anställningar. ”Anonyma rykten och beskyllningar, men inga bevis”, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

SVT-Rapport berättar att brevskrivaren bland annat förutspådde – och fick rätt! – om vilka två viner som skulle väljas ut av de 93 offerter Systembolaget hade att välja mellan. De två lådvinerna var de enda som i höstas släpptes över hela landet och blev båda storsäljare.

Systemets inköpare fick senare höga jobb hos leverantören av de aktuella produkterna, Vingruppen i Norden AB. Allt var nämligen uppgjort sedan tidigare, menar skribenten vars ett år gamla brev nu lagts ut på SVT:s hemsida (5 sidor, pdf-fil). Även andra i vinbranschen som inte vill träda fram bekräftar att inköpare gynnat vissa leverantörer.

Beskyllningarna är allvarliga för statliga Systemet som haft fullt upp med att rädda trovärdigheten efter den tidigare korruptionshärvan.

• Fortsätter alltså mutskandalen kring Systembolaget?
– Nej, verkligen inte! Det finns inga belägg för det, säger Björn Rydberg på Systembolaget.

• Den inköpsansvariga fick sedan anställning hos leverantören?
– Ja, men det är en liten bransch. Det är inte konstigt att folk växlar arbetsgivare. Vi har ju inte yrkesförbud, svarar han.

Att brevskrivaren kunde pricka rätt om vilka viner som skulle bli storsäljare tror Rydberg förklaras av att denne är initierad i branschen på ungefär samma sätt som sportintresserade kan gissa rätt om vilka lag som kan vinna en turnering.

• Ska ni se över och ändra inköpssystemet efter beskyllningarna?
– Nej, vi anser att det fungerar. Det är ISO-certifierat med blindtester där flera personer prövar vinerna, så det ska inte gå att fuska.

Enligt Björn Rydberg har Systembolaget redan gjort en granskning av uppgifterna och haft kontakt med Konkurrensverket. Att det går rykten kring Systemets inköp och monopolförsäljning av alkohol tycker han inte är konstigt då det alltid kan finnas missnöjda leverantörer.

• Man försöker kringgå märkesneutralitet genom att välja vin och sedan utforma kraven efter det. Det påminner om en riggad upphandling. Det menar advokaten Ola Wiklund, docent i EU-rätt som har drivit nätimportsmål mot svenska staten, och granskat några av offertförfrågningarna.

I Systemets egen policy står att märkesneutralitet och ickediskriminering ”är en grundläggande förutsättning för att Systembolagets monopol på detaljhandel med alkoholdrycker ska få finnas kvar i sin nuvarande form”.

– Det innebär att Systembolaget rättsligt strider mot EU-rätten.
Då lär man inte kunna ha kvar Systembolaget som det ser ut nu, säger advokat Ola Wiklund till SVT-Rapport.

• Fotnot: På Systembolagets hemsida finns länk till grafik över hur

Tema: Muthärvan

Läs mer

Etiketter:

Annonser