Korruptionen i Europa kartlagd

Korruption tär på förtroendet för demokratiska institutioner, dränerar den legala ekonomin på resurser och är en grogrund för organiserad brottslighet.BRYSSEL Korruptionen i EU-länderna kostar cirka 120 miljarder euro årligen, enligt ny rapport. Sverige är inget undantag, många svenskar uppger att de märker av mutor.

Mycket av korruptionen i Europa finns inom byggbranschen och vårdsektorn. Upp till en fjärdedel av upphandlingen kan vara berörd av korruption, enligt rapporten. Den 300-sidiga rapporten – den första i sitt slag – lades fram vid lunchtid i måndags av EU-kommissionär Cecilia Malmström.

– Korruptionen undergräver medborgarnas förtroende för demokratiska institutioner och rättsstaten, skadar EU:s ekonomi och berövar länderna välbehövliga skatteintäkter. EU-länderna har gjort mycket under de senaste åren för att bekämpa korruptionen, men dagens rapport visar att det är långt ifrån tillräckligt. I rapporten ges förslag på åtgärder, och jag ser fram emot att samarbeta med länderna för att följa upp den, säger hon.

Sverige är ett av länderna med minst korruptionsproblem i EU. Men muthärvorna i Göteborg och vid Telias engagemang i österled har noterats och visar att ”Sverige inte är felfritt”, skriver Malmström i en debattartikel i GP.

Nära var femte svensk (18 procent) uppger i en enkät att de känner någon som tagit emot muta, det är över EU-snittet (12 procent). Kommissionen föreslår ökad insyn vid kommunal upphandling, höjda böter för företag vid mutbrott utomlands och att det ska bli lättare att utkräva ansvar av företag vid brott som begås av tredje part.

Också kravet i svensk lag att muta ska vara straffbar även i landet där en utbetalas anser kommissionen ska ses över. Dessutom att Sverige ska förbjuda anonyma partibidrag på alla olika nivåer.

En Eurobarometer visar att många européer oroas över utbredd korruption. Tre av fyra som svarat upplever den som mycket utbredd och 56 procent att den ökat under senaste tre åren.

Rapporten är efterlängtad av många, men den har underligt nog inte utrett korruptionen inom EU-institutionerna.

• Fotnot: Länkar till EU-kommissionens Antikorruptionsrapport och särskilda genomgångar land för land.

Annonser