Folkaktivisten Nils Gärdegård död

Folkbildaren, drogförebyggaren och pionjären Nils Gärdegård har avlidit. Han tog bland annat initiativ till Sundsvallsmodellen om drogfria arbetsplatser.

Gärdegård kom från jämtska Krokom, växte upp i Ådalen, var verksam i såväl Stockholm som i södra Norrland.

På 1970-talet var han mentalskötare på Beckomberga och blev en motor mot planerna att flytta tvångsvård av missbrukare från socialtjänsten till psykiatrin.

Han engagerade sig senare i Medelpadsfonden mot Narkotika och samlade företag kring ”Sundsvallsmodellen” – fick med fack och arbetsgivare om att missbruket ska bort från arbetslivet, men medarbetaren vara kvar och få hjälp. Ett arbetssätt som införts på många företag och fått internationell uppmärksamhet. 2007 fick han Svenska Carnegie Institutets jubileumspris för det.

2005-2008 var han rektor för Forsa folkhögskola och hade senare uppdrag för Sundsvalls kommun om landsbygdsutveckling och tillväxt.

Nils Gärdegård var mångsidig – föreläste, projektledde och författade. Hade starkt samhälls- och bildningsintresse. Var ordförande i Folket i Bild/Kulturfront, aktiv i bokhandeln Tidspegeln och promotade återutgivning av arbetarförfattare som Karl Östman och Lubbe Nordströms reportage.

”Han var en folkaktivist i klassisk tradition”; ”tänkte globalt, agerade lokalt”; ”lågmäld nätverkare som nådde resultat”, är omdömen vid en rundringning.
– Alltid mjuk och resonabel, aldrig fyrkantig, berättar Anne Skånér för Drugnews som träffade Gärdegård via RNS och Hassela-kollektivet där hon var elev.

För två år sedan drabbades Nils Gärdegård av cancer. Han beskrev sin kamp med sjukdomen på sin blogg som följdes av många. Så här formulerade han sig strax före sin död:
”Visst, nu blir det mycket opratat, oätit, oskrattat och ogjort men så tillfreds med samtalen, upplevelserna, skratten och det som blev gjort.”

Nils Gärdegård blev 61 år.

Annonser