RNS: behövs effektivare narkotikapolitik

D56-P-ELundberg2014
Per-Erik Lundberg omvald ordförande.

Rucka inte på förbudet mot cannabis, anser Riksförbundet narkotikafritt samhälle vars kongress i helgen antog program för en effektivare narkotikapolitik. Per-Erik Lundberg omvaldes som ordförande.

Förbundet oroas över att legaliseringsförsök med cannabis i några delstater i USA och i Uruguay kan försvaga sammanhållning kring FN:s narkotikakonventioner.

Trots en bred forskning om risker och skadeverkningar, så sprids myter, missuppfattningar och cannabispopulism även inom svensk politik, (ex, ungdomsförbunden Cuf och Luf vill legalisera drogen).

– Folkmajoriteten är emot narkotika. Fler måste engagera sig, sticka ut hakan och säga nej, säger Per-Erik Lundberg till Drugnews.

Han omvaldes till förbundsordförande på RNS kongress i lördags i Stockholm. Lundberg – till yrket kriminalkommissarie i Västmanland – vill stötta lokala opinioner mot droger, värva fler medlemmar och förbättra förbundets skrala ekonomi.

Han planerar att resa runt i landet för att träffa politiker, föräldrar och lokala grupper. Ny lokalförening är på gång i hans hemstad Västerås. Opinionsbildning och projektet Narkotikafri skola med utbildning av skolpersonal har hög prioritet i RNS verksamhet.

Ett fyrapunkts-program antogs av kongressen för en effektivare narkotikapolitik för att förebygga och minska missbruk:
• upprätthåll narkotikaförbudet och FN:s drogkonventioner;
• insatser för narkotikafria miljöer på skolor, arbetsplatser, i trafik och på krogen;
• förbättra vård och behandling (ex. garantera rätt till drogfri vård, pröva Hope-modellen i Sverige, behåll tvångsvård);
• snabbare och effektivare klassning av nya psykoaktiva substanser.

En manifestation mot legalisering av cannabis planeras också.

Efteråt hölls två föreläsningar för mötesdeltagarna.

Marie Svensson
Marie Svensson

Marie Svensson berättade om hur invånare i ett litet samhälle fick fart på lokalt drogförebyggande arbete med föreningen Narkotikafritt Bollnäs.

Lennart Karlsson, polis i Stockholm.
Lennart Karlsson, polis i Stockholm.

Kommissarie Lennart Karlsson gav storstadsperspektivet med utredningen om Taxiligan i Stockholm – där hundratals ”Svenssons”, kändisar och överklassare beställde kokain av förortsfolk via telefon och fick det framkört med taxi.

”Största polisutredningen jag varit med om”, sade han.

 

Annonser