Förgiftning av värktablett utreds

Fler patienter förgiftas av värktabletter med paracetamol. Nu startar Läkemedelsverket en registerstudie för att klargöra hur många som drabbas och konsekvenser av förgiftningarna.

Paracetamol (exempelvis Alvedon och Panodil) har mycket utbrett användning som smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Vid normalt bruk anses det säkert, men vid överdos kan levern skadas livshotande.

Ökat antal samtal från sjukvården till Giftinformationscentralen tyder på möjlig förgiftning av paracetamol. På fem år har antalet förfrågningar ökat från 662 personer till 1 116 personer ifjol. Och ökningen har fortsatt under våren (435 förfrågningar januari – april, jämfört med 400 samma period 2013).

– Den ökade frekvensen av samtal är en viktig signal. Det vill vi följa upp och kartlägga ytterligare, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, till TT.

I kartläggningen ska Läkemedelsverket begära in alla provsvar med förhöjd nivå av paracetamol från alla sjukhus i landet. De uppskattas till cirka 40 000 – 50 000 prover senaste decenniet.

Giftinformationscentralen har tidigare uppmanat till att begränsa tillgången till läkemedlet, exempelvis mindre förpackningar av brustabletter i matbutikerna. Även krav på recept har framförts.

Annonser