Alkohol dödar flest i Europatrafiken

Alkohol är fortfarande vanligaste substans bakom trafikdöden i Europa. Men narkotika och mediciner bakom ratten är en ökad utmaning, enligt en ny rapport från EU:s narkotikamyndighet EMCDDA.

Trots att trafikolyckorna minskar i Europa senare så dör årligen omkring 28 000 människor och ytterligare 1 340 000 skadas på europeiska vägarna.

Alkoholpåverkade förare är fortfarande vanligaste orsak bland droger. Men även narkotika och läkemedel är vanligt. Men det är stora skillnader inom EU.

– Både alkohol och narkotika är vanligare i Sydeuropa och till viss del även i Belgien. Medan användningen av andra typer av mediciner var högre i nordliga delar av Europa, säger Joakim Strandberg, på Folkhälsomyndigheten och kontaktperson för EMCDDA, till Sveriges Radio.

I en ny rapport har olika trafikstudier gåtts igenom och det framkommer att cannabis är vanligaste illegala droger, följt av kokain och amfetamin. (I Sverige hittas dock amfetamin oftare bland påverkade förare och i Danmark bensodiazepiner.)

Risken att bli inblandad i en trafikolycka är mer än två gånger vanligare vid cannabisanvändning. Dessutom sitter effekterna i länge, uppåt tio timmar, enligt Joakim Strandberg.

Wolfgang Götz, ECMDDA
Wolfgang Götz, ECMDDA

Wolfgang Götz är chef för EU:s narkotikamyndighet i Lissabon:
– Vi är alla medvetna om kopplingen mellan alkohol och trafikolyckor och återspeglas runt Europa i politiska reaktioner på problemet, säger han i en kommentar till rapporten.

– Men vad som är mindre känt är hur användningen av andra substanser kan påverka körförmågan. Idag finns ett ständigt växande utbud av psykoaktiva substanser och olika mediciner. Kombinerat med bara en liten mängd alkohol kan personer som tar dessa utgöra en hög riskfaktor på vägarna, säger han.

Att förebygga bilkörning under drogpåverkan är en prioriterad uppgift i EU:s nuvarande aktionsplan för 2013-2016 om narkotika.

Rapporten ”Drug use, impaired driving and traffic accidents, second edition” (pdf-fil, 156 sidor). Den läggs fram i samband med internationella dagen mot drogmissbruk och smuggling 26 juni.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser