Svårare bli lycklig för cannabisrökare

Regelbunden cannabisrökning försämrar reaktionerna i hjärnas belöningssystem. Det visar en amerikansk undersökning som jämfört personer som regelbundet röker cannabis, med sådana som inte använder drogen.

För att mäta effekten har försökspersonerna fått metylfenidat, en centralstimulerande substans som höjer dopaminnivåerna i hjärnan. De som rökte cannabis visade markant avtrubbade reaktioner på tillförandet av metylfenidat.

Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet,  visar studien att  cannabisrökning påverkar hjärnans belöningssystem så att man blir avtrubbad. Eftersom det är samma belöningssystem i hjärnan som verkar vid alla lyckoupplevelser så kan rökningen ha stor påverkan.

– De här individerna har enligt den här studien en försämrad förmåga att få de här naturliga lyckoupplevelserna också i vardagen, säger professor Fred Nyberg till Sveriges Television .

Länk till artikeln: Decreased dopamine brain reactivity in marijuana abusers is associated with negative emotionality and addiction severity

Annonser