Smugglares elefanter drogfria efter kur

Elefanter som utnyttjats att smuggla droger mellan Burma och Kina gavs opiumpreparerade bananer. När ligan sprängdes fick elefanterna avvänjas genom metadonbehandling.

För att hålla elefanterna lugna och fogliga när de bar heroin mellan Kina och Burma gav kinesiska ligamedlemmar djuren drogpreparerade bananer. De lydde smugglarna så länge de belönades med mer opium, men blev oroliga och aggressiva utan.

Triadens narkotikasmuggling avslöjades för drygt ett år sedan och ligamedlemmarna straffades. Men fyra indiska elefanter hade utvecklat beroende och skickades till ett skyddshägn i Yunnanprovinsen i Kina. Det är lika jobbigt med avgiftning för ett djur som för en människa som blivit opiumberoende.

Skötarna hade aldrig haft med drogberoende elefanter att göra tidigare och det beslutades att djuren skulle genomgå en behandling med syntetiska opiaten metadon.

Elefanterna behövde mer än fem gånger så stark dos som heroinberoende människor i början av behandlingen, därefter sänktes dosen undan för undan under ett års tid tills de tillfrisknat och blivit drogfria, berättar elefantskötaren Chen Jiming på centret Wild Elephant Valley i Yunnan, rapporterar Daily Mail och The Fix.

Lyckligtvis fungerade avvänjningskuren och djuren kunde nyligen släppas ut i frihet i ett skyddat område i sydvästra Kina där det finns totalt cirka 250 vilda elefanter.

– Det har varit en lång kamp. men vi kan nu bekräfta att projektet lyckats och att elefanterna har integrerats med andra vilda elefanter, några av dem har också bildat egna familjer, säger skötaren Chen Jiming.

Han tycker dock att lagen behöver ändras och att straff skärps för personer som medvetet matar djur till drogberoende.

Annonser