Goa öppnar häkte för turister

PANAJI Det indiska forna hippieparadiset Goa planerar att öppna ett speciellt fångläger för utländska besökare som stannat för länge eller avslöjats med brott, bland annat narkotikahandel och ska utvisas.

Den lilla delstaten Goa i sydvästra Indien, tidigare en portugisisk koloni, lockar många turister med bad, strandliv och kultur. Även flera utlänningar som stannar länge, missbrukar eller säljer droger.

Men flera utlänningar förstör sina pass och utnyttjar systemet för att kunna stanna längre i Goa, med hänvisning till att deras fall utreds. Sedan 2011 har 143 utlänningar dömts för att stannat längre än dokumenten medger, enligt Times of India. Många andra har utretts för olika narkotikabrott,

Efter kritik från oppositionen så avser delstatsregeringen inom ett par månader öppna ett särskilt häkte för utlänningar som väntar på deportation. Detta för att försvåra att de gömmer sig och stannar kvar i Goa. En tidigare skola är tänkt att omvandlas till särskilt utlänningshäkte.

– Utlänningar kommer att hållas i fängelset tills deras hemländer tar tillbaka dem, sade Goas högst ansvarige politiker Manohar Parrikar i delstatens parlament nyligen, enligt AFP.

Han ska också informera centralregeringen om behov att ändra indiska lagar som idag tillåter kriminella utlänningar att stanna kvar i landet. Till dess ska delstaten överväga dra tillbaka processer mot misstänkta utlänningar för att kunna påskynda utvisning av dem.

Turistsäsongen startar på nytt iseptember. Då kan det även bli straffbart för fastighetsägare att hyra ut till utländska besökare som inte kan identifiera sig med gällande resedokument, enligt chefsminister Parrakar.

• Fotnot: Information för besökare från Goas Department of tourism.

Annonser