Skyll inte på fyllan – du vet vad du gör

COLUMBIA Nu kan inte fulla personer skylla pinsamheter på berusningen längre. De vet vad de gör och säger, men alkoholen gör att de bryr sig mindre om följderna. Det visar en amerikansk studie.

Forskare på Missouri-universitetet avdelning för psykologisk vetenskap delade in 67 försökspersoner i tre grupper – berusade, nyktra och en grupp som inte visste om att de drack drinkar utan alkohol.

Minns – men inte bryr sig.De fick göra ett ”missbedömnings-test” via dator med olika uppgifter. Hjärnaktiviteten mättes samtidigt som de svarade och de fick själva uppge när de gjort fel. De som druckit alkohol var lika medvetna som de nyktra och placebo-gruppen om sina misstag. Men de brydde sig mindre om det.

Detta tyder på att alkohol inte hämmar förmågan att veta vad vi gör, utan förmågan att känna skam, skuld och ånger över det, menar forskarna till studien som Daily Mail rapporterar om.

– Även om vi uppmuntrar deltagare i sådana här tester att försöka svara så snabbt som möjligt, så brukar nyktra personer svara långsammare efter ett fel för att försöka återfå självkontrollen. Det var också vad vi såg i vår placebogrupp. Men inte bland de som druckit alkohol, säger professor Bartholow som lett studien.

Dessa brydde sig inte utan fortsatte snabbt till nästa fråga.

Studien ”Alcohol effects on performance monitoring and adjustment: Affect modulation and impairment of evaluative cognitive control” (14 sidor, pdf-fil).

 

Annonser