Legaliseringsivrare till riksdagen?

Inget riksdagsparti i Sverige vill legalisera narkotika, men globala debatten märks – minst åtta riksdagskandidater vill tillåta marijuana. Vår krönikör Per Johansson fann dem via Aftonbladets valkompass och konstaterar ”det blir en tuff debatt framöver om hur vi ska utforma vår narkotikapolitik”.

Bildmontage. Foto: Melker Dahlstrand
Bildmontage. Foto: Melker Dahlstrand

Aftonbladet har inför valet genomfört en enkät riktad till 600 kandidater till riksdagen, de med bäst chanser att komma in. Även Feministiskt Initiativs kandidater är med. De allra flesta (563) har svarat på enkäten som även innehåller 20 snabbfrågor; hälften av dem strikt politiska, hälften mer personliga som exempelvis: ”Har du blivit tagen för fortkörning?”. En av de personliga frågorna är: ”Har du använt narkotika?”

Bland de som inte medverkat och svarat alls finns flera av de allra tyngsta politikerna, ministrar och de stora partiernas talespersoner. Men där finns också långt mindre kända kandidater, vilket onekligen är märkligt. Vill de inte att väljarna ska få reda på vad de för åsikter om politik?

Frågorna är utformade som rena ja/nej-frågor med alternativet ”vill inte svara”. Det finns möjlighet att skriva en kommentar till varje fråga vilket vissa utnyttjat.

Jag har gått igenom alla kandidaternas svar på frågan ”Bör marijuana legaliseras?”. Historiskt har detta varit en icke-fråga i svensk politik. Ingen etablerad politiker har velat legalisera marijuana/cannabis och alla partier har varit – och är – mot legalisering. Men bilden är på väg att ändras – något.

Det är försvinnande få som svarar ja på frågan om marijuana ska legaliseras, men i några fall kan man ändå förstå av kommentarerna att riksdagskandidaten är lockad av idén med legalisering.

För två av partierna – Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – går det inte att hitta någon som vill legalisera eller som i en kommentar lutar åt det hållet.

När det gäller Moderaterna är det en kandidat som inte vill svara på frågan, utan att kommentera varför. I övrigt noll svar åt legaliseringshållet.

Vänsterpartiet är det enda parti i riksdagen som vill avskaffa förbudet mot att konsumera narkotika. Det har partiet hävdat ända sedan lagen infördes 1988 och hållit fast vid den åsikten. Ett par riksdagskandidater från V redogör för detta i sina kommentarer, vilket rimligen inte ska klassas som att man lutar åt legalisering av cannabis. En kandidat har dock svarat att hon anser att innehav för personligt bruk ska vara lagligt, vilket inte är partilinjen.

Alltså: I de övriga partierna – Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Folkpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna – finns riksdagskandidater som är positiva till legalisering av marijuana/cannabis, alternativt antyder att de lutar åt det hållet.

 

Här är listan på vilka riksdagskandidater det finns anledning att uppmärksamma när det gäller deras svar på frågan ”Bör marijuana legaliseras?”:

D181-CCenterpartiet

• Johan Hedin, 45, riksdagsledamot, vill ej svara. Ingen kommentar varför.

• Hannes Hervieu, 25, ordförande Centerstudenter, svarar ja. Skriver:
”Ingen viktig fråga för mig, men precis som Kofi Annan så tror jag inte straff hjälper de utsatta. Missbrukare behöver vård, ej straff.”

• Johanna Jönsson, 31, kommunikatör, svarar ja.

 

D181-FiFeministiskt Initiativ

• Armina Etminan, 31, informatör, svarar ja. Skriver:
”Jag tror på att legalisera och avkriminalisera brukandet av narkotika. Legalisering av marijuana bör ske i medicinskt bruk. ”

• Emma Ikekwe, 22, radiopedagog, svarar ja.

• Gita Nabavi, 32, projektledare, svarar ja.

 

D181-FPFolkpartiet

• Adam Cwejman, 29, projektledare, vill ej svara. Skriver:
”Missbrukare bör inte straffas. Missbrukare behöver vård, inte behandlas som kriminella. Missbruk är en sjukdom, inte en brottslig handling.”

Linda Nordlund, 27 ordförande Liberala ungdomsförbundet, LUF, svarar ja. Skriver:
”Missbrukare borde få vård, inte dömas för brott.”

• Mathias Sundin, 36, oppositionsråd i Norrköping, svarar nej. Men skriver:
”Inte i dagsläget, men vi ska fokusera drogpolitiken på att den ska göra minsta möjliga skada, vilket kanske en legalisering kan bidra till.”


D181-MPMiljöpartiet

• Nicklas Attefjord, 40, organisationsutvecklare, svarar nej, men skriver:
”Vi behöver se över narkotikalagstiftningen. Narkotika bör inte legaliseras men missbruk skall inte vara kriminellt.”

• Petter Forkstam, 31, konsult, svarar ja. Skriver:
”Missbruk försvinner inte med nolltolerans. Sveriges narkotikapolitik bör utvärderas utifrån skademinimeringsprincipen.”

Rasmus Ling, 30, politisk sekreterare, svarar nej, men skriver:
”Jag kan tänka mig en legalisering av medicinsk marijuana.”

• Per Olsson, 33, sociolog, vill inte svara. Ingen kommentar varför.

 

D181-MModeraterna

• Hanif Bali, 27, IT-entreprenör, vill inte svara. Ingen kommentar varför.

 

D181-SDSverigedemokraterna

• Paula Bieler, 26, chefredaktör, svarar nej, men skriver:
”Inte rakt av, men jag ställer mig bakom en utredning av legalisering av bruk av medicinska skäl.”

• Christoffer Dulny, 30, rättsvetare, svarar nej, men skriver:
”Allt bör ses till sin kulturella kontext. Vi har ingen cannabiskultur såsom USA har, därför finns det ingen anledning till legalisering.”

• Hanna Wigh Mazeitaviciene, 27, personlig assistent, svarar ja. Skriver:
”Vill inte legalisera rakt av utan öppna upp för möjligheten för medicinsk cannabis i sjukvården för exvis cancervård och epilepsi. ”

Markus Wiechel, 26, riksdagsledamot, svarar nej, men skriver:
”Jag är öppen för att legalisera marijuana för medicinskt bruk.”

 

D181-VVänsterpartiet

• Karin Rågsjö, 59, socionom, säger nej, men skriver:
”Men vi ska däremot tillåta brukare att ha ex. marijuana för eget bruk. Utan att få problem.”

 Drygt hälften (10) av de på listan ovan uppger i enkäten att de själva använt narkotika.

 

Flera av kandidaterna nämner att de vill ”legalisera marijuana för medicinskt bruk”, vilket är en märklig ambition. Det är ingen politiskt fråga vad som ska klassas som läkemedel. Aldrig någonsin röstar riksdagen om vilka preparat som ska godkännas som läkemedel mot olika sjukdomar. De besluten fattas av Läkemedelsverket på vetenskapliga grunder.

Även om ytterst få av riksdagskandidaterna vill legalisera marijuana/cannabis är det ett tidens tecken att åsikten trots allt finns bland de som har hyfsat bra chanser att väljas in i riksdagen i höst. De allra flesta som lutar åt det här hållet är relativt unga och i flera fall väletablerade i yrkeslivet.

Det är ingen vågad gissning att påstå att vi kommer att få en legaliseringsdebatt även i Sverige i några av de etablerade partierna.

I USA verkar ingenting i närtid kunna stoppa legaliseringsvågen. President Obama lär inte ta några initiativ i frågan och det är mer än två år kvar till nästa presidentval.

Hur detta kommer att påverka den svenska debatten är för tidigt att säga. På kort sikt lär inget dramatiskt hända. Att inte fler än 8 av 563 säger ja till legalisering av marijuana visar att åsikten är på marginalen. Men bakom detta finns givetvis en större opinion och om man tittar på hur kandidaterna svarat på frågan ”Har du använt narkotika?” kan man ana en viss normalisering av narkotikamissbruk, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att vi nu är inne på det sjätte decenniet av utbrett narkotikamissbruk i Sverige.

En riksdagskandidat skriver:
”Precis som Barack Obama så testade jag cannabis i tonåren men till skillnad från honom gillade jag det inte alls. Kommer ej att pröva igen. ”

En annan svarar att hen använt narkotika och skriver:
”Dock inget värre än cannabis.”

En tredje:
”Tror de flesta i min generation har gjort det. Rökt hasch eller marijuana.”

Det blir en tuff debatt framöver om hur vi ska utforma vår narkotikapolitik.

Annonser