Studie: genusnormer styr drickande

Kvinnors och mäns alkoholkonsumtion omgärdas av starka genusnormer. Kvinnor förväntas ta mer ansvar medan män antas testa gränser och tillåts göra bort sig, visar en ny doktorsavhandling på Stockholms universitet.

Avhandlingen i sociologi lades nyligen fram och baseras på flera intervjuer i olika fokusgrupper med män och kvinnor i olika åldrar, från 15 till 65 år.

Syftet var att undersöka alkoholdrickandet i olika generationer av män och kvinnor, i perioder som barndom, ungdom och vuxenliv.

Resultaten visar att kvinnor förväntas vara mer ansvarstagande, kontrollerande och omhändertagande. Män antas istället vara mer orädda, testa gränser och tillåtna att göra bort sig och förlora kontrollen mer än kvinnor.

Josefin Bernhardsson . Foto: Sthlm univ
Josefin Bernhardsson . Foto: Sthlm univ

– Mäns och kvinnors drickande förklaras och ursäktas på olika sätt. Medan mäns dryckesbeteende huvudsakligen ursäktas utifrån argument om biologi och hormoner; som exempelvis med att de är djuriska eller testosteronstinna, förklaras kvinnors ansvarskännande främst utifrån moderskapet, säger doktoranden Josefin Bernhardsson vid Sorad, Centrum för samhällsvetenskaplig alkohol- och drogforskning, i en kommentar.

Avhandlingen visar att de normer som styr drickande varit ganska stabila även när svenskarnas dryckesmönster har förändrats vad gäller mängd och sorter. Lådvinets intåg beskrivs av flera deltagare som en kvinnofälla och har ökat konsumtionen.

Bernhardsson nämner i avhandlingen att alkohol och berusning ofta används för att underlätta socialt umgänge och flirtande och där kontrollförlust är en ingrediens. Hon pekar även på olika genusstereotyper som ”modern”, ”dåliga flickan” och ”brölhanen”.

Avhandlingen ”Normalitetens gränser: En fokusgruppstudie om alkoholkultur(er), genus- och åldersskapande” (pdf-fil, 263 sidor).

Annonser