Snart fler rökfria utomhusmiljöer

Uteserveringar, lekplatser, hållplatser och entréer på exempelvis sjukhus bör bli rökfria i framtiden. Det föreslår Folkhälsomyndigheten i en utredning och hänvisar till att fler – och särskilt barn – bör slippa andras tobaksrök på allmän plats.

Utredningen om att fler platser bör bli rökfria för att inte utsätta människor för passiv rökning lämnades i onsdags till regeringen.

Johan Carlsson, Folkhälsomyndigheten
Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten

– Det är hög tid att göra det offentliga rummet fritt från tobaksrök. Många människor upplever obehag av tobaksrök och vissa, till exempel astmatiker, kan få andningsbesvär. Det är också rimligt att tro att begränsningar i möjligheten att röka på allmänna platser kommer att göra det mindre attraktivt att röka. Om färre människor röker kommer folkhälsan att förbättras mycket påtagligt, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten fick 2012 förra regeringens uppdrag att utreda ofrivillig exponering för tobaksrök på offentliga platser och föreslå hur det kan minska.

I utredningen föreslås att fler platser utomhusmiljöer blir rökfria – såsom uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar utomhus, väntplatser på kollektivtrafik och entréer till vårdcentraler, sjukhus och affärer.

Passiv rökning påverkar och inga låga nivåer kan anses ofarliga, enligt WHO. För astmatiker är rök i omgivning stort besvär, barn upplever obehag och för personer som arbetar i rökig miljö utgör det en hälsorisk.

I en Skop-undersökning, som Folkhälsomyndigheten låtit göra, så svarade 57 procent att de exponeras minst en gång varje månad för rök i offentliga entréer och 35 procent varje månad (8 procent dagligen) vid hållplatser i kollektivtrafiken.

I Sverige är skolgårdar och förskoleområden rökfria sedan 1994. På restauranger och andra serveringar infördes rökförbud inomhus 2005, men tillåts fortfarande på flera uteserveringar och entréer.

Utomlands har flera länder utökat rökförbud på allmänna utomhusmiljöer, bland andra Kanada, USA, Polen, Lettland, Norge och Finland.

• Utredningens förslag välkomnas av A Non Smoking Generation.
– Barn har rätt att vistas i rökfria miljöer. Vi vet att den passiva rökningen skadar människors, och i synnerhet barns kroppar, säger Ann-Therése Enarsson, styrelseordförande i stiftelsen.

Krog- och besökbranschens branschorganisation Visita är mer tveksam, bland annat till rökförbud på uteserveringar och tycker att utformningen av uteserveringen bör vara avgörande.
– Förbudet att röka inomhus har fungerat väldigt bra. Om man ytterligare utökar förbudet så är frågan var rökarna ska ta vägen? Det finns så klart en risk för fler ordningsstörningar om exempelvis alkoholpåverkade personer ska lämna det område som restaurangen ansvarar för, säger Visitas vd Eva Östling i en kommentar.

• Folkhälsomyndighetens Utredning om framtida rökfria miljöer på allmänna platser i synnerhet där barn vistas” (pdf-fil, 39 sidor).

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser