Sverige till EU-domstol om spelmonopol

BRYSSEL EU-kommissionen meddelade i torsdags att den ska dra Sverige inför EU-domstolen om speltjänster. Det handlar bland annat om sportvadhållning och bristande tillsyn av pokerspel på nätet.

EU har även tidigare påpekat att systemet med statliga spelbolaget Svenska Spel bryter mot unionens regler. Det är motstridiga intressen att staten ska förebygga spelberoende och kriminalitet, och samtidigt driva ett spelbolag.

Svenska statliga spelsystemet saknar nödvändiga kontroller och även vad gäller pokerspel på nätet så är tillsynen av monopolägaren inte tillfredsställande och den restriktiva politiken inte konsekvent, då svenska myndigheter ”godtar det otillåtna utbudet och främjandet av pokerspel”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

I november ifjol uppmanade kommissionen Sverige att se till att nationella reglerna överenstämmer med EU:s lagstiftning om vadhållningstjänster på nätet och nätpokertjänster. Men inte mycket har hänt.

”Kommissionen anser inte att de svenska reaktionerna på denna uppmaning är tillfredsställande. Sverige dras följaktligen inför domstolen för att man på ett sätt som inte är förenligt med EU-lagstiftningen har infört restriktioner mot anordnande och främjande av vadhållningstjänster på nätet”, skriver kommissionen.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) fick på förmiddagen ett sms från Michael Barnier, ansvarig kommissionär för den inre marknaden, om att kommissionen beslutat dra Sverige inför rätta om spelmonopolet.

Det är bra. Jag har jobbat för att Sverige ska modernisera spelmarknaden i många år och avskaffa det föråldrade spelmonopolet. Men allt för lite har hänt, skriver Fjellner på sin blogg.

• SVT:s Uppdrag Granskning har i två reportage, ”Den stora Spelstöten”,  beskrivit ökade insatser på spelsatjer och läggmatcher inom fotbollen.

Tema: Spelproblem

1 januari 2019, infördes ny spellag och gamla spelmonopolet försvann. En avreglerad marknad, men där aktörer måste ha licens, betala skatt, och följa vissa regler för att ”en sund och säker spelmarknad” sköts. Spelinspektionen ska bevaka konsumenters intressen och att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet följer lagen.

Uppåt 170 000 svenskar är spelberoende. Ett problem som många liknar vid substansmissbruk.• Besök sidan Spelprevention. Landets första professur om spelberoende har inrättats vid Lunds Universitet.
”Målet för samhällets insatser mot spelberoende är att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.”
Bild: Skärmdump från Svenska Spel

Läs mer

Annonser