Knarkdömd värvad av regeringen

Uppdaterad | En nära medarbetare till vice statsminister Åsa Romson (MP) i regeringskansliet dömdes för narkotikasmuggling för två år sedan efter att beställt knarksvamp. ”Bör avgå”.

Tullen undersökte kuvertet från Holland som visade sig innehålla 42,7 gram svamp med klassade substansen psilocin. Det låg i fem förpackningar märkta ”Philosepher´s Stones”, rapporterar Expressen.

Mannen tillstod omständigheterna, men kom inte ihåg att han i slutet av 2011 hade beställt drogerna från nätet.
– Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, sade han i polisförhör.

Fem förpackningar beställda till mannen bostadsadress.
Fem förpackningar hade beställts till mannen bostadsadress.

Han erkände och dömdes villkorlig för narkotikasmuggling till 75 timmars samhällstjänst (motsvarande två månaders fängelse). Han har även tidigare dömts i samband med droger. 2008 dömdes han för skadegörelse till dagsböter efter att – enligt mannen – ha ”varit kraftig påverkad av både alkohol och cannabis”.

Han har länge haft flera tunga poster inom Miljöpartiet, drog sig tillbaka efter domen 2012, men har återkommit och var mycket aktiv under årets valrörelse.

Han värvades efter regeringsskiftet av MP-ledningen och arbetar nu i regeringskansliet Rosenbad. Hans närmaste chef är statsekreterare Per Angquist som har fullt förtroende för honom.

Även språkröret Gustav Fridolin stöder honom.
Han hade informerat om sitt brott, det är sonat och har redan tidigare varit omskrivet i media i samband med att dom föll”, skriver Fridolin till Aftonbladet.
Själv vill mannen inte kommentera narkotikadomen idag.

I samband med att nya regeringen tillträdde tillfrågades och medgav flera nya ministrar att de tidigare provat narkotika. Fem av sex MP-ministrar svarade att de provat narkotika.

• Narkotikadömde tjänstemannen bör nog avgå, anser Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.
– Det är lite för nära i tid. Det känns väldigt olämpligt en sådan person sitter så väldigt högt upp i makthierarkin i Sverige, sade han till Dagens Nyheter i tisdags.

Annonser