Kronofogden slutar festa med advokater

Sedan DN avslöjat att Kronofogdens tillsynsenhet länge ordnat resor där myndighetens tjänstemän festar med konkursförvaltare och domare, så ska öl och vin nu strykas från schemat.

Under 14 år har Kronofogden arrangerat konferenser och resor tillsammans med de advokater och konkursförvaltare vars arvoden myndigheten ska granska på statens uppdrag. Även konkursdomare har ibland varit med vid middagarna

Deltagare har uppskattat tillställningarna.
”Det är så klart viktigt för oss att ha personlig relation till tjänstemännen. Det underlättar kontakterna när man vill att arvodet ska igenom utan tjafs”, säger en deltagare till Dagens Nyheter.

Men etikexperter och jurister varnar för nätverkandet.
– Om det finns en risk för att objektiviteten kan påverkas, så ska man avstå från att medverka över huvud taget, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, till tidningen.

Verksamhetschefen på tillsynsenheten Lena Bäcker ansåg först att de varit noga med att värna sin roll som oberoende och att ”middagen är ett sätt att runda av”.Men under måndagen har myndigheten beslutat att stryka öl och vin från schemat och förorda att lägga aktiviteterna på dagtid i fortsättningen.

– Det pågår en diskussion om vad vi gör på myndigheten hela tiden, varje dag. För oss är det viktigt att allt vi gör är med största förtroende. Är det så att det finns minsta misstanke om otillåten påverkan så är det en tillräcklig anledning att ta en diskussion. Vi ska nu förespråka att aktiviteterna sker dagtid, säger Lena Bäcker till DN.

Annonser