Polisen hårdsatsar mot rattfylleri

I veckan hårdsatsar polisen mot rattfylleri i hela landet. Vid Lucia-firande, glögg och julfester riskerar fler chansa och ta bilen.

Särskilt unga vuxna (18-30-åringar) kommer att kontrolleras och nära krogar vid stängningstid bedöms vara riskplatser.

Polisen menar att flera personer efter att ha druckit alkohol tappar omdömet och kan sätta sig bakom ratten. Festdeltagare uppmanas därför att mer planera hemfärden bättre, så att de inte står där utan skjuts.

– Och åk inte med någon som har druckit. Det är fruktansvärt många unga män som tycker att de är väldigt balla när de druckit, säger kommissarie Bengt Svensson på rikspolisstyrelsen till Metro.

Polisen prövar även alltmer punktmarkering av vaneförbrytare i trafiken. De som åker fast för rattfylleri erbjuds direkt på plats att få kontakt med beroendevård.

Smadit är en samverkansmodell mellan olika myndigheter och vården för att fånga upp ratt- och drogpåverkade förare i trafiken och erbjuda dem vård för sitt missbruk.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser