Stort tillslag av tullen mot nätsprit

Vid en godskontroll i på Arlanda stoppade tullen nyligen över 8 400 liter nätbeställd alkohol som det inte betalats svensk punktskatt för. Transportören FedEx och 350 kunder riskerar nu få betala stora skatteavgifter.

Tullens omhändertagande förra torsdagen i FedEx flygterminal på Arlanda utanför Stockholm är ovanligt stort. 66 pallar med alkohol innehöll över 3 200 liter sprit, 2 800 liter vin och 2 400 liter öl. Alkoholen hade kommit i två sändningar och en tullkontroll visade på obetalda alkoholskatter på nära 700 000 kronor.

– Nu skickar vi ut krav på alkoholskatt och transporttillägg till kunderna, men även den aktuella transportören riskerar att få betala transporttillägg på 20 procent av totalbeloppet, ungefär 140 000 kronor, då ledsagardokument saknades, säger Sune Rydén, tullverkets nationella specialist på alkohol, till Drugnews.

För kunder innebär det att en flaska sprit, blir cirka 240 kronor dyrare. Ingen bra affärsidé jämfört med handla på Systembolaget, enligt Sylvén. Väljer beställare att inte hämta ut flaskorna, så måste de ändå betala hela straffavgiften.

”Tullen tog en sändning. 4000 spänn i avgift för en beställning på knappt 3000:- Fy fan va surt”, skriver en på Flashback som nu åker på extraavgifter.

En ung person har funderingar: Det står på postens sida att mitt paket är avvisat av tullen. Är jag körd nu eftersom jag är under 20? Kommer dom hälla ut allting eller kommer jag åka dit för nåt brott?”

Svenskar får själva köpa och köra hem billig alkohol från andra EU-länder. Men vid distanshandel måste alkoholskatten betalas i det land den ska drickas, enligt EU-dom i Justramålet.

Flera nätköpare har därför chansat att inte betala svensk alkoholskatt och få den hemkörd av ”oberoende mellanhänder”. Ibland sporrade av mindre seriösa webbföretag som påstår att skatten är betald eller att – felaktigt – svensk skatt inte behöver betalas.

Men från 2013 kan tullen utan föranmälan kan gå in i alla lagerlokaler och kontrollera. Det ledde inledningsvis till att mer oskattad nätalkohol stoppades. Och från förra våren så riskerar även transportföretag få betala straffavgifter om inte ledsagardokumenten stämmer med lasten och punktskatten inte är betald, enligt en dom i kammarrätten.

Sune Rydén, nationell alkohol- o tobaksexpert
Sune Rydén, tullverkets alkoholexpert

– Vi har informerat transportföretagen om deras ansvar, vilket har lett till att allt färre vill frakta nätbeställd alkohol, säger Sune Rydén.

Alla större fraktbolag som distribuerar i Sverige har nu meddelat att ”de för tillfället ej hanterar alkoholhaltigt gods (utan svensk punktskatt)”, skriver internetshopen Vinsajten.com (som säljer all slags alkohol) och ”ber om ursäkt för den uppkomna situationen”. Företaget anger att Bussgods, Schenker, Bring, UPS, DHL, FedEx och nu även PostNord inte åtar sig sådana uppdrag.

Senaste året har trenden på nätalkomarknaden förändrats efter tullens ökade befogenheter.
2013 stoppade tullen 70 545 liter alkohol som inte svensk punktskatt betalats för. 1 468 kunder fick brev hem om att betala totalt 3,4 miljoner kronor i avgifter. Ifjol stoppades 44 200 liter alkohol på väg till 1068 kunder, de fick brev hem om att betala drygt 2,1 miljoner kronor och transporttillägg på 325 000 kronor.

Enligt tullen så har nästan aldrig alkoholen skattats ordentligt som stoppats i kontrollerna.

– I dagsläget är näthandeln med oskattad alkohol väldigt lite. Fler drar väl slutsatsen att enda sättet att ta in billig alkohol utan svensk punktskatt är att bära eller köra hem den själv, säger Sune Rydén på tullverket.

INFÖRSEL Det finns även distanshandel med alkohol som är tillåten och betalar svensk skatt. Ett drygt hundratal näthandlare har registrerat sig hos Skatteverket, de säljer mest vin via vinklubbar. Vad gäller smuggling av alkohol till Sverige, så ökade den ifjol för vin och alkoläsk, kraftigt för starköl, men minskade något för sprit.

Annonser