Behandlingshem mister tillståndet

Obefintlig behandling, outbildad personal, fara för klienters ”liv, hälsa och säkerhet”. Nu återkallar Inspektionen för vård och omsorg tillståndet för ett behandlingshem i Småland. Ägaren avser överklaga beslutet.

Det handlar om Ekängens HVB och halvvägshus AB i Virserum som tagit emot personer 18-50 år med psykiatriska problem och missbruk. Hemmet har fått upprepad kritik tidigare, men nu bedömer IVO att missförhållandena är mycket allvarliga.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen och bedömer att det finns fara för klienternas liv, hälsa och säkerhet, säger Birgitta Hagström, avdelningschef för IVO avdelning sydöst, till Drugnews.

I beslutsunderlaget nämns brister i ledning, styrning och kompetens. Men även om personalbrist och att behandlingsinsatser saknas. Klagomål har framförts från placerande kommuner och klienter själva om droger på behandlingshemmet, brister i dokumentation och läkemedelshantering. Konflikter har funnits mellan ledning och personal.

En konsultläkare beskriver i början av året situationen som kaosartad och att några klienter är på gränsen till psykos. En oanmäld IVO-inspektion gjordes i mitten av februari och personal intervjuades. Då fanns ett 20-tal klienter på hemmet.

Även tidigare har behandlingshemmet fått kritik, gjort förbättringar, men brister åter hittats efter en tid.
– Vi anser inte det finns förutsättningar för Ekängen att rättas upp igen och återkallar därför tillståndet, säger Birgitta Hagström vid IVO.

Tillståndet dras omedelbart in, verksamheten ska vara avvecklad senast 6 mars.

På behandlingshemmets hemsida skriver ledningen att beskedet har tagits emot med ”bestörtning”. Till Drugnews säger ägaren att ”vi beklagar beslutet, det kommer överklagas nästa vecka”, men vill i övrigt inte kommentera.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Annonser