Bussföretag fuskade med alkolås

Ett entreprenörföretag till Skånetrafiken har fuskat med bussarnas alkolås, så att chaufförerna själva inte behöver blåsa. Helt oacceptabelt, menar Skånetrafiken som ser det som ett avtalsbrott.

Det är Aftonbladet som i en film avslöjar att en ensam kvinna går runt och blåser igång elva bussar vid garaget i Hässleholm på morgnarna. Chaufförerna kommer först en timme senare och kan åka iväg direkt med de varmkörda bussarna.

Men utan att chaufförerna själva behöver blåsa. På så sätt har Nettbuss kunnat sparat OB-tillägg och andra utgifter varje dag.

Skånetrafiken skrev redan 2005 in i avtalen med bussföretag som anlitas att bussarna ska vara utrustade med alkolås.
– Vi har i avtalet rutiner och regler för hur detta ska skötas. Det vet alla trafikföretag. Att det inte fungerat här är helt oacceptabelt, säger Skånetrafikens kommunikationschef Ulrika Mebius till Skånskan.

Nettbuss AB – som har avtal och kör i Hässleholm och Lund – backar nu och säger att ”rutinerna brustit”.
– Från och med i morgon (läs: fredag) kommer detta att vara åtgärdat, säger Gustav Jansson, affärschef på företagets stadsbussar, till SVT.

Nu ska företaget lära personalen hur alkolåsen nollställs efter varmkörning, så att chaufförerna måste blåsa. Uppdragsgivaren Skånetrafiken ska nu se över avtalen med bussföretaget i Hässleholm och överväga framtiden.

Motorförarnas helnykterhetsförbunds Ungdom tycker att avtalet bör sägas upp.
– När Nettbuss AB så totalt struntat i att använda alkolåsen på rätt sätt så att ingen chaufför kör påverkad skall de bli av med kontraktet, säger generalsekreteraren Christer Folkesson i ett pressmeddelande.

Nu har även företaget polisanmälts för – tomgångskörning, rapporterar Aftonbladet.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser