USA: polischef avgår efter sexskandal

WASHINGTON Amerikanska narkotikapolisen DEA:s högsta chef Michele Leonhart avgår efter fått kritik att inte agerat tillräckligt mot anställda som deltagit i sexfester i Colombia med prostituerade betalda av drogkarteller.

Anställda vid DEA (Drug Enforcement Administration) ska ha deltagit i fester med prostituerade i Colombia, som arrangerats ända sedan 2001. De har hållits i lokaler som agentbyrån hyrt för skattemedel och prostituerade har anlitats och betalts av drogkarteller, enligt amerikanska medier.

Flera politiker har senare tid ifrågasatt DEA-chefens lämplighet och att hon inte ingripit tillräckligt. Några som deltagit i festerna har fått några dagars obetald avstängning, men de flesta av agenterna har fått arbeta kvar.

– Det är pinsamt att du inte sparkat de här personerna, sade republikanen Jason Chaffetz vid en hearing i veckan om sexskandalerna i Capitolium, rapporterar ABC News.

Nu meddelar Leonhart att hon lämnar in chefspost i mitten av nästa månad.

USA:s justitieminister Eric Holder har hyllat Michele Leonhart, som föredöme för jämställdhet och över 30 års tjänst i rättsapparaten. Hon blev tillförordnad DEA-chef 2007 och utsågs till ordinarie direktör av president Obama.

För två veckor sedan meddelade justitieminister Holder i ett särskilt memo att offentligt anställda inte får köpa sex, det gäller även i länder där det inte är ett brott.

Annonser