Full kapten vid flyktingbåtkatastrof?

CATANIA I Italien har två män i besättningen häktats på den flyktingbåt som förra veckan förliste i Medelhavet och då 800 personer kan ha drunknat. Kaptenen utpekas ha varit drogpåverkad.

I fredags morse inleddes häktningsförhandlingarna i Catania på Sicilien mot de misstänkta flyktingsmugglarna och de häktades senare. Bara 28 personer överlevde katastrofen. Fem av dem utpekar de två männen som ansvariga – en tunisier som sägs varit kapten, och en man från Syrien som besättningsman, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Sicilien.

De båda misstänks för människosmuggling, vållande till annans död och kidnappning. Den senare rubriceringen för att flera hundra personer – främst kvinnor och barn – låstes in i lastutrymme i fiskebåten och inte kunde ta sig ut och rädda sig.

Båda utpekade männen säger sig vara oskyldiga, kaptenen menar att det var besättningsmannen som styrde båten med migranter mellan Libyen och Italien.

Enligt uppgifter i italienska medier har flera vittnen pekat ut särskilt kaptenen som påverkad av alkohol och hasch vid överfarten. Och att det bidragit till de märkliga girar som båten gjorde och slutligen kolliderade med en räddningsbåt.

• EU-ländernas ledare beslutade i torsdags vid ett toppmöte att trefaldiga insatserna i Medelhavet för att försöka hantera migrantkrisen. Bland annat med båtar och personal för att rädda liv. Men även hårdare ”bekämpa flyktingsmugglare” nämns.

Annonser