Värktabletter med paracetamol bara på apotek

|Uppdat| Receptfria tabletter med paracetamol mot feber och smärta (ex. Alvedon och Panodil) förbjuds från 1 november att säljas på andra ställen än apotek. Detta efter ökade förgiftningsfall sedan de fick börja säljas i vanliga livsmedelsbutiker och bensinstationer. /Giftinformationscentralen tror inte åtgärden räcker.

Idag har cirka 5 600 försäljningsställen anmält till Läkemedelsverket att de säljer vissa receptfria läkemedel, vilket är tillåtet sedan november 2009.

Men en av de vanligaste värktabletterna med verksamma substansen paracetamol, (ex. märkena Alvedon och Panodil) har upptäckts förekomma i växande antal förgiftningsfall, ofta i självskadesyfte. Allvarliga biverkningar är leverskador och även dödsfall. Särskilt skadligt i höga doser i kombination med mycket alkohol eller nedsatt leverfunktion.

Antalet orossamtal till Giftinformationscentralen från allmänhet och sjukvård har ökat kraftigt om medicinen. Och i en studie av Läkemedelsverket över paracetamol-förgiftningar, så identifierades 1558 fall år 2013, en ökning med 40 procent från 2009.

Efter remissrunda med branschen, så har nu Läkemedelverket beslutat att riskerna är för stora och stoppar därför från i november all försäljning på andra ställen än öppenvårdsapotek.

– Beslutet grundar sig på en tydlig ökning av antalet förgiftningar till en oacceptabelt hög nivå. Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol-tabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket i en kommentar.

Försäljningsbegränsningen gäller paracetamol i tablettform, däremot berörs inte andra former – som flytande form, stolpiller och brustabletter – av beslutet. Inte heller andra mediciner mot värk och feber med andra substanser berörs.

Rätt använd anses paracetamol säker att använda och har inte biverkningar som magbesvär, vilket flera andra smärtlindrande medel har.

• Giftinformationscentralen tror inte att begränsa försäljning till apoteken kommer att räcka för att förhindra fler paracetamol-förgiftningar.
– Den som vill ha tag på paracetamol har fortfarande lätt att köpa via apotek eller så har man lagrat hemma, så vi kommer inte se någon stor förändring i det första skedet, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, till Sveriges Radio.

Han hoppas det kan vara inledande steg, men tror fler åtgärder behövs, såsom att apotek bara ska sälja paracetamol över disk och bara en förpackning i taget.

Dagligvaruhandeln är tveksam till om det är vanliga butikers försäljning som bidragit till de ökad antalet förgiftningarna.
– Vi förstår inte riktigt grunderna till beslutet. Sedan är det naturligtvis så att tillgängligheten för konsumenterna försämras, inte minst på landsbygden där det är långt till närmaste apotek, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, till SR.

Annonser