Alkolholnorm ifrågasatt i Prideparad

Årets Prideparad i Stockholm samlade över 40 000 deltagare och flera hundratusen såg ekipagen dansa förbi. Ungdomens nykterhetsförbund visade solidaritet med hbtq-personer och hade även en slogan om att göra slut med alkoholnormen.

Ett 30-tal UNF-are deltog med flaggor, banderoller och i början, som nummer 26 av uppåt 200 olika ekipage, i den jättelika paraden genom en solig huvudstad i lördags.

"Gör slut" med...
”Gör slut” med…

Årets Pride-tema var ”gör slut” och UNF hade valt att använda den slogan tillsammans med orden ”medberoende” och ”alkoholnormen”.
– Vi har kurs i helgen i Stockholm om jämställdhet och tyckte det var bra passa på vara med i paraden och visa upp oss. Visa att vi står för jämställdhet, lika rättigheter för alla och visa solidaritet med hbtq-personer, säger Fredrik Sjöström, ansvarig för UNF i årets Pride, till Drugnews.

Han märkte att deras nykter Pride-del väckte uppmärksamhet med glada tillrop. Även om det dracks en del öl i några ekipage, så var majoriteten sobra i paraden.

Många ville även uppmärksamma den utsatta situationen för hbtq-personer i andra länder. ”Vi tågar för dem som inte kan”, var en vanlig slogan. I ett 70-tal länder i världen finns lagar mot homosexualitet och i cirka fem länder finns dödstraff i straffskalan.

I paraden deltog organisationer som Amnesty, företag, fackföreningar och politiska partier, och nätverk som Regnbågskurder och hbtq-buddister. Även kändisar och myndigheter som polisen, försvarsmakten och kriminalvården syntes i paraden.

Några politiker som deltog var moderatledaren Anna Kinberg deltog, förra S-ledaren Mona Sahlin, justitieminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
– De är viktigt att vi som politiker tar ställning mot den växande intoleransen som vi ser i Sverige, sade Annika Strandhäll (S) till TT.

Annonser