Alkoholskadade barn ska räknas

Regeringen har beslutat att utreda hur många barn som föds med alkohol- och andra drogskador i landet och vilken hjälp de får.

Många barn får fosterskador för att modern druckit alkohol eller använt andra droger under graviditeten. En kartläggning av Socialstyrelsen visar att det finns en kraftig underdiagnostisering av fetalt alkoholsyndrom (Fas) i landet.

Barnen upptäcks inte i tid och får därför inte rätt stöd. Det är senast 40 år sedan gruppen räknades, enligt regeringen som i torsdags beslutade om ny utredning.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström

– Det är en grupp som tyvärr har varit alltför mycket ouppmärksammad under väldigt många år. Vi vet till exempel inte hur många barn det handlar om, vi vet att medvetenheten bland sjukvårds- och hälsopersonal är relativt låg. Och genom uppdraget så hoppas vi kunna förbättra metoderna när gäller diagnostik och hjälpa den här gruppen och i slutänden komma leda till att barnen får ett bättre liv, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström till SVT-Aktuellt.

Barn med alkoholskador kan exempelvis få tillväxthämningar, skador på organ och centrala nervsystemet, och mer svårdefinierade tillstånd.

Enligt Socialstyrelsens rapport i våras till regeringen finns uppskattningar om att minst mellan 100 – 200 barn föds med dessa skador, men bara 30-talet barn och unga upptäcks. Det är även oklart vem som ansvarar för att följa och ge dem rätt stöd. Barnen behöver även uppmärksammas mer i den nya ANDT-strategin som håller på att tas fram, anser Socialstyrelsen.

Annonser