Ryssland häver Wikipedia-förbud

|Uppdat| MOSKVA En statlig rysk myndighet som kontrollerar nätsidor har återkallat sitt beslut att blockera hela ryskspråkiga Wikipedia för ett inlägg om en indisk cannabisform. • Konflikt med Facebook på gång.

Nätvakthunden Roskomnadzor – som bevakar telekommunikation i Ryssland – uppgav i tisdags oväntat att det kortlivade förbudet mot uppslagsverket lyfts bort sedan sidan redigerats.

Rysk lag förbjuder visst online-innehåll om droganvändning (”propaganda för narkotika och ämnen som påverkar persons mentala hälsa”, enligt artikel 46 från 1998), självmord, barnporr etc.

Cannabisvarianten chara, bild via Wikipedia.
Cannabisvarianten chara, bild via Wikipedia.

Ett inlägg om indisk charas, och hur denna typ av hasch utvinns, ansågs strida mot rysk narkotikalag och myndigheten hotade blockera Wikipedia då https-kryptering av enskild sida ansågs omöjlig. Efter domstol gett klartecken begärde Roskomnadzor häromdagen att internetleverantören skulle stoppa tillgång till Wikipedia i Ryssland.

Men redigering av inlägget uppges nu ha gjorts så att artikeln inte längre strider mot narkotikalagen, varför Roskomnadzor upphäver beslutet att blockera Wikipedia, rapporterar AFP och RT (Russia Today).

Hotet att stänga uppslagsverkets ryska del har väckt internationell uppmärksamhet.
– Blockering av Wikipedia skulle vara en av Rysslands största kränkningar av informationsfriheten på senare år, sade Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire.

Samtidigt som Wikipedia-striden mojnar, så tornar en ny nätkonflikt upp mellan Ryssland och Facebook.
En ny rysk lag införs 1 september för att öka statens kontroll av nätet. Alla företag verksamma på internet blir då skyldiga att lagra personuppgifter om ryssar på servrar i landet. Det är något som företag som Samsung och Ebay avser gå med på, medan en hög representant för Facebook i måndags sade njet vid ett möte i Moskva, rapporterar Dagens Nyheter.

Sedan 2012 när Vladimir Putin återkom som president, så har landets lagar allt mer inskränkt yttrandefrihet och information och har blockerat flera hemsidor. Ryssland rankas idag på plats 152 av 180 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

• Fotnot: Wikipedia på svenska om charas som utvinns ur cannabis.

Annonser