Mer aggressiv MS av rökning

De som röker och får ms-sjukdom (multipel skleros) bör genast fimpa. Det menar forskare vid Karolinska institutet som i en studie funnit att rökning även bidrar till att sjukdomen utvecklas mer aggressivt.

Det är sedan tidigare känt att tobaksrökning fördubblar risken att insjukna i MS, en kronisk sjukdom i hjärna och ryggmärg.

Forskarna i Sverige inbjöd patienter som fått diagnosen att fylla in en enkät om sin livsstil med mera. 728 ms-patienter som rökt när de insjuknade identifierades och sjukdomsutvecklingen jämfördes hos dem som slutat respektive fortsatte röka efter diagnosen.

Resultatet visade att risken för att utveckla sk ”progressiv MS” – med gradvis försämring och ofta betydande funktionshinder – ökade med 4,7 procent för varje år patienten fortsatte att röka. Genomsnittålder för de patienter som rökte att utveckla progressiv MS var 48 år, jämfört med 56 år för de som slutat.

Jan Hillert. Foto: KI
Jan Hillert. Foto: KI

– Det finns naturligtvis en rad hälsorisker med rökning, men för personer som drabbats av en så allvarlig sjukdom som MS är det särskilt viktigt att fimpa omedelbart, säger i en kommentar Jan Hillert, läkare och professor i neurologi vid instituttionen för klinisk neurovetenskap på KI, som lett studien.

Han understryker att det är viktigt att sjukvården framöver råder personer som för MS-diagnos att sluta röka och vid behov erbjuder stöd för att följa rådet.

Fotnot: Studien ”Effect of Smoking Cessation on Multiple Sclerosis Prognosispubliceras i Jama Neurology.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser