Skolattack i Trollhättan – tre döda

|UPPDAT| En maskerad 21-årig man attackerade i torsdags med stickvapen på en skola i Kronogården i Trollhättan. En elevassistent dödades och tre andra skadades allvarligt. Gärningsmannen sköts av polis. Både han och en ung elev avled senare, enligt flera medier.

Polisen fick larm strax efter klockan 10 på förmiddagen om att en maskerad person gick runt i skolans klassrum och lokaler och högg personer med svärdliknande föremål och kniv.

Elever på Kronans skola berättade för SVT Väst att han hade mask, svarta kläder och ett långt svärd. De trodde först det var ett skämt.

När polisen anlände avlossade man två skott, varav det ena träffade angriparen. Han skadades allvarligt och fördes till sjukhus.

En man i skolpersonalen hittades död innanför entrén nära ett café. En annan vuxen man och två skolpojkar, 11 och 15 år unga, har fått sticksår och förts till sjukhus. För tre av dem är läget allvarligt och de opereras. Sjukhuset i Trollhättan vädjan nu till blodgivare att höra av sig.
Enligt uppgift till Aftonbladet har senare ytterligare en av de skadade nu avlidit, den yngsta eleven. Lite senare avled även gärningsmannen.

Kvar på grundskolan i Kronogården – där cirka 400 elever normalt går – var ännu efter lunch flera elever och personal, som försökt gömma sig. De skulle slussas ut via polisavspärrning senare till väntande anhöriga som samlats.

– Stämningen är tryckt på skolan, folk gråter, berättar polisens presstalesman Thomas Fux för medier.

Polisen har lyckats identifiera gärningsmannen, men vet ännu inget säkert om motiv. Enligt uppgift har han inga tidigare domar. Han varit aktiv på nätet och visat högerextrema sympatier, enligt Aftonbladet.
Registrering av vilka personer som fanns på skolan, vittnesförhör med dem och teknisk undersökning pågår.

Tragedin i Trollhättan upprör många i landet och händelsen uppmärksammas även utomlands. Flera sk ”skolskjutningar” har inträffat i andra länder, men inte i Sverige. Statsminister Stefan Löfven reser under eftermiddagen till Trollhättan för att möta berörda och visa sitt deltagande.

Stefan Löfven
Stefan Löfven

– Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, säger statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

Annonser