Aktion för sprutbyte i Göteborg

Sprututbyte för narkomaner är en het fråga i Göteborg där kommunpolitiker länge sagt nej. I tisdags ordnade Brukarföreningen en manifestation och kräver sprutbyte nu.

Mikele Yohannes. Foto: Brukarföreningen
Mikele Yohannes. Foto: Brukarföreningen

– Människor blir inte narkomaner för att det finns sprutor. Det blir man steg för steg. Däremot riskerar man bli smittad om det inte finns tillgång till rena verktyg, säger Mikele Yohannes, ordförande i Göteborgs Brukarförening, till Drugnews.

Han talade på Gustaf Adolfs torg i tisdags under ett tre timmar långt möte, också riksordförande Berne Stålenkrantz medverkade. Ett hundratal personer hade samlats, flera kom och gick. Även sprutkit delades ut.
– Kommuners absurda veto i medicinska frågor måste tas bort och ett sprutbyte öppnas genast här. Det skyddar mot infektioner och räddar liv, säger Mikele Yohannes.

Själv lade han av med droger 2011 och får idag läkemedlet buprenorfin på ett underhållsprogram. Men han är smittad sedan tidigare med hepatit C och står i kö till behandling. Det är en svår virussjukdom som överförs via blod och angriper levern.

Manifestation i Göteborg för sprutbyte. Foto: Göteborgs Brukarförening.
Manifestation i Göteborg för sprutbyte. Foto: Göteborgs Brukarförening.

– Levern pajar, många är sjuka, flera kamrater har dött. Uppåt 90 procent av våra medlemmar är smittade. Öppna ett sprutbyte här också istället för att vänta ännu längre, så slipper fler smittas, säger han.

Sprutbyten har varit en infekterad fråga i flera decennier. Särskilt i Göteborg stad där majoriteten politiker (S, M, och KD) säger nej och tycker det skulle ge fel signal och ifrågasätter evidensen.

Byten har funnits länge i Skåne, numer även i Stockholm och Kalmar, och är på gång på fler ställen. Även de flesta sjukvårdspolitiker i Västra Götaland stöder numer sprutbyte.

De förordas av smittskyddsskäl även av WHO, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Förra veckan skickade regeringen ut ett remissförslag om att narkomaner ska få bättre tillgång till rena sprutor och kanyler i landet.

Bland annat genom att stoppa kommuners vetorätt och lämna över ansvaret till landstingen, dessutom sänka ålder för att delta i program från 20 till 18 år.

Marina Johansson, kommunalråd
Marina Johansson, kommunalråd

Kommunalrådet Marina Johansson (S) är inte övertygad om sprutbytesprograms effektivitet, även om partivännen, folkhälsominister Gabriel Wikström vill öppna för fler byten.
Drugnews har sökt kommunalrådet, som inte tid att svara idag. Men hon säger till Göteborgs-Posten att forskningen inte är entydig om sprutbyten och vill fortsätta stadens satsning mot missbruk.

– Det är ett för stort fokus på sprutbyten. Många dör av lagliga droger som förskrivs i olika program. Det vill jag lyfta. Och frågor om vård och stöd till barn och anhöriga, säger hon till GP.

Men tas kommuners veto bort, enligt förslaget, så kommer hon följa det.
– Om lagstiftningen förändras kommer vi förstås inte att obstruera.

B216-Sprutor2minMikele Yohannes på Brukarföreningen tycker det är alltför sent, antas lagändringen i riksdagen, så börjar den gälla först 2017.
– Varför vänta så länge? Då hinner ju fler smittas, vi vill ha ett program nu! säger han.

Ett argument mot sprutbyte i Göteborg är även att staden, (som sägs ha en annan narkotikakultur, fler som använder amfetamin och färre heroin), har lägre smittspridning av hepatit än Malmö och Stockholm, som har program.

– Det vet vi inte säkert, det är locket på. Kan vara tvärtom. Om sprutprogram öppnas här kan det upptäckas, smittade få hjälp och vi få en bättre bild av situationen, säger Mikele Yohannes till Drugnews.

 Brukarföreningens manifestation för sprutbyte i Göteborg stöddes av andra föreningar, exempelvis Socialistiska läkare och Socialarbetare för Social Aktion. Även en namninsamling har startats om att ta bort kommuners veto och ska senare lämnas till kommunpolitikerna.

Annonser