Var femte ung beredd bjuda yngre

Nära var femte 20-25 åring kan tänka sig bjuda minderåriga syskon och kompisar på alkohol. CAN:s direktör Håkan Leifman menar att förebyggande insatser måste fortsätta – inte skäras ner.

I en enkät inför jul där 1 200 unga vuxna medverkat, så uppger 18 procent av 20-25-åringar att de kan tänka sig bjuda minderåriga syskon på alkohol och 21 procent att bjuda yngre kompisar. Var tionde tillfrågad är beredd att köpa ut alkohol till minderåriga (se nederst).

CAN-kampanj mot langning.
CAN-kampanj mot langning.

Den nya undersökningen är del av kampanjen ”Hejdå alkoholskador” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning bedrivet tillsammans med länsstyrelser i storstäderna 2013-2015.

– Den har riktats till unga vuxna med budskapet att inte langa alkohol åt minderåriga. Den vanligaste källan för dessa är inte föräldrar utan just äldre syskon och kompisar, säger CAN:s direktör Håkan Leifman till Drugnews.

Han hoppas att insatsen får fortsätta och CAN har sökt medel från Folkhälsomyndigheten för utvärdering och utveckling av kampanjen. Uppblåsbara ”hjärnor”, animerade kortfilmer och påsar med uppmaning att inte langa har spridits till unga vuxna i storstadsområden.

Budskapen slår hål på myter och levererar en del obekväma sanningar. Minderåriga råkar ut för jobbiga saker på fyllan och det kan unga vuxna – och andra vuxna – låta bli att möjliggöra, säger Leifman.

Samhället har övergripande satsat miljarder senare år i olika ANDT-förebyggande insatser. Leifman är övertygad om att dessa överlag har haft effekt – tonåringar har historiskt låg alkoholkonsumtion och berusningsdrickande numer i Sverige.

Mycket har gjorts för att föräldrar inte ska bjuda barnen på alkohol. Systembolaget och många krogar har striktare ålderskontroller, polisen tar ifrån tonåringar alkohol på gatan enligt Kronobergsmodellen och de flesta unga vill inte handla av vodkabilar och okända langare.

– Vad som återstår är att strypa tillgången av alkohol via äldre kompisar och syskon med exempelvis insatsen Hejdå alkoholskador, vilket är genialt egentligen, säger Håkan Leifman.

Men han oroas nu över att regeringen aviserat neddragningar av resurser förebyggande åtgärder och föreningar, cirka 95 miljoner kronor mindre nästa år.
– Det oroar mig. Uteblivna satsningar kan leda till att problemen börjar öka igen bland unga. Man får inte slå sig till ro, det måste finnas en balans mellan att förvalta och att förnya och utveckla preventionsarbete för att nå resultat, säger Håkan Leifman på CAN.

• Ur CAN-undersökningen:

Källa: CAN
Källa: CAN

Annonser