Rekordbeslag av narkotika i Vasa

VASA Finska tullen har beslagtagit av 104 kilo amfetamin och tre kilo kokain i Vasa hamn. Narkotikan hittades gömd i en långtradare i början av november och hade smugglats via Sverige.

Två utländska män utreds misstänkta för brottet, skriver finska tullen.

Beslaget är ett av landets största någonsin. Amfetaminet är värt cirka 8 miljoner euro och kokainet 1,2 miljoner euro i gatuled. Totalt är beslaget värt motsvarande cirka 85 miljoner svenska kronor i missbrukarled. Långtradaren kom från Sydeuropa och hade kört via Sverige till Vasa. Enligt Vasabladet så härrör amfetaminet från forna Jugoslavien och var avsett för att säljas i Finland.

Finska tullen fattade misstanke vid en rutinkontroll av fordonet som hade tomt släp. En narkotikahund hämtades som fick vittring och markerade på den gömda narkotikan i ett lönnutrymme.

Amfetamin-beslaget.
Amfetamin-beslaget.

– Logistiskt sett är Vasa ett bra ställe för drogsmugglarna på grund av färjförbindelserna till Sverige, säger Hannu Sinkkonen, bevakningsdirektör vid tullen, till svenska Yle.

Beslaget är av mycket hög kvalitet – amfetaminet på 104 kilo hade en koncentration på 49 procent, vilket motsvarar ungefär 265 kilo utblandat, cirka 1,3 miljoner missbruksdoser. Kokainet på 3 kilo hade 89 procent renhetsgrad, motsvarar cirka tio kilo som kan ge över 34 000 missbruksdoser, enligt Yle.

Förundersökningen är klar snart och ärendet går då till åtalsprövning hos åklagare i Österbotten. I utredningen av smuggelförsöket har finsk tull och polis samarbetat med utländska myndigheter.

Kokain-beslaget. Foto: Finska tullen
Kokain-beslaget. Foto: Finska tullen

Annonser