Påven predikade mot drogvåldet

MEXICO CITY Hundratusentals människor lyssnade till påve Franciskus när han i helgen uppmanade mexikaner att bygga ett land fritt från våld, utan ”försäljare av död”.

I söndags besökte påven Ecatepec, en fattig brottsutsatt plats med 1,6 miljoner invånare, nära huvudstaden Mexico City. Förorten är ökänd för omfattande droghantering, kidnappning och kvinnomord där offren dumpas.

Under en utomhusmässa manade han åhörarna att ”sky djävulen” i sin predikan mot de som smugglar narkotika och står bakom våldet. ”Bara guds ord kan besegra honom”.

Han uppmanar landets makthavare att bygga ett land av möjligheter, inte ett ställe där unga ”förstörs i händer på försäljare av död”. Och förvandla Mexiko till ett land ”där det inte finns behov av att emigrera för att drömma”, sade Franciskus rapporterar Sky News och andra medier.

Strax före påvens ankomst hittades ytterligare 13 kroppar i delstaten Sinaloa, troligen resultatet av gängvåld. Omkring 100 000 människor har dödats och 27 000 försvunnit i gangster- och drogrelaterat våld i Mexiko sedan år 2006.

Franciskus besöker i fem dagar det starkt katolskt präglade Mexiko, där han även tar upp ämnen som fattigdom och korruption. I söndags besökte han också ett barnsjukhus och talade med barnen och på måndag väntar San Cristóbal i Chiapas.

Tema: Mexiko

MEXIKO

–…våldsamma knarkkriget fortsätter

I slutet av 2006 trappade Mexikos förre president upp insatser med polis och militär mot den organiserade brottsligheten i landet. Karteller strider även inbördes om kontroll över den lukruativa smugglingen norrut av narkotika till USA. Våldspiralen, där även oskyldiga hamnar emellan, har tagit över 80 000 personer liv. Under nya presidentens tid har flera gängledare gripits, men några även kunnat fly, som Sinaloa-ledaren ”El Chapo” Guzman i juli 2015, med hjälp utifrån. Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden.

Läs mer

Annonser