Politiker i alkoholens riskzon

Riskbruk av alkohol i arbetslivet diskuterades vid ett frukostmöte i riksdagen. ”Vi måste våga tala om alkoholproblemen, förtroendevalda är särskilt utsatta”, sade Kristina Axén Olin och berättade om egna erfarenheter.

Axén Olin var tidigare finansborgarråd i Stockholm och andre vice partiledare i Moderaterna. Men stress på jobbet och privat sorg gjorde att hon drack mer vin för att varva ner och få sova.
– Kolsvart almanacka, möten kvällar och helger, journalister ringde, var aldrig helt ledig och kände mig inte helt nöjd. Det blev lätt en ”självmedicinering” med alkohol, sade hon.

D543-RD-1
Sveriges riksdag. Foto: Drugnews

Och det saknas en arbetsgivarorganisation inom partierna som kan fånga upp utsatta politiker och uppmärksamma alkoholens risker.
– Man är delvis sin egen chef. Politiken är en speciell miljö– vi har konflikten som drivkraft och konkurrerar med kollegor. Utan HR-chefer, företagshälsovård och utvecklingssamtal. Vi måste kunna tala om riskerna, sade hon.

Livet kraschade, det blev sjukskrivning och behandling, hon lämnade politiken. Idag har hon valt helnykterhet, men tycker det är trist att ofta behöva fråga om alkoholfria alternativ vid tillställningar.

En annan som lämnat toppolitiken är oppositionsrådet Tomas Rudin (S) i Stockholm, som tvingaded avgår efter att ha snattat en flaska whisky i en systembutik. Nu erbjuder de båda seminarieträffar om alkohol- och drogproblem och vänder sig särskilt till politiker och andra ledare.

– Tomas och jag vill inspirera andra att våga prata om alkoholproblem. Vi blir inbjudna till företag, men inte till partier och årsmöten. De är väl rädda att de inte kan servera alkohol då, sade Kristina Axén Olin.

Hennes intryck är att alkoholtrycket blivit hårdare i politiken, exempelvis är vinprovningar vanligt. Samtidigt ökar sjukskrivningar i landet, nära hälften kopplas till psykisk ohälsa och utmattningssyndrom. Men många av dem har nog en riskkonsumtion, men det talas inte om det, menar Axén Olin.

Det finns över 40 000 förtroendevalda runt landet och flera hundra i riksdagen. Hon gissar att uppåt var femte kan ha ett riskbruk av alkohol. Men stödet är skralt om någon gör bort sig, uppträder påverkad eller kör full.

Kristina Axén Olin efterlyser mer samtal om riskerna. Alkoholfria zoner och policys är hon dock tveksam till, det riskerar bli hyllvärmare och att flaskor göms i lådor.

D543-RD-Alko-grupp1
OM RISKBRUK I ARBETSLIVET  Kristina Axén Olin, fd politiker, Magnus Nykvist, Alna, riksdagsledamöterna Elin Lundgren (S) och Lars-Axel Nordell (KD). Foto: Drugnews

På mötet, som Riksdagens Nykterhetsgrupp och Stockholms läns Nykterhetsförbund anordnade, talade även riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) och representanter för Alna, expert om alkoholproblem i arbetslivet, samägt av näringslivet och facken.

Alna har bistått Socialdemokraterna att, efter några incidenter, ta fram en särskild alkoholpolicy för riksdagsledamöter. Om att inte bjuda på alkohol vid riksdagsgruppens egna aktiviteter, regler för vem som ska göra vad när någon får problem och behöver stöd.
– Ett levande dokument från 2010, som vi senast uppdaterade 2014, berättade Elin Lundgren.

Magnus Nykvist från Alna berättade om riskfaktorer och att våga ifrågasätta alkoholkulturen. Exempelvis erbjuda alkoholfria drycker som förstaval vid middagar och att gäster som önskar alkohol särskilt får fråga om det, för att ändra normen.
– Vi arbetar också i riksdagen, men inte med alla partier, det finns plats för fler, sade han.

Lars-Axel Nordell (KD), ordförande för riksdagens lilla nykterhetsgrupp, tillstår att hans parti ännu inte har en särskild alkoholpolicy. Han har drivit på för att riksdagens tillställningar ska vara mindre alkoholstinna och har fått igenom att alkoholfria viner och bubbel numer finns vid exempelvis riksdagens öppnande.
– Men det finns mer att göra, exempelvis vända på kuttingen och låta alkoholfritt bli ett förstahandsval, sade han till Drugnews.

Annonser