Lätt för unga köpa folköl i matbutik

Trots 18-årsgräns är det enkelt för ungdomar att köpa folköl i matbutiker genom att självskanna varorna. SVT:s unge testperson lyckade köpa alkohol sju gånger på nio försök.

Den 17-årige killen försökte självskanna folköl i matbutiker i Stockholmstrakten på nio butiker i stora matkedjorna City Gross, Coop och Ica.

Policyn är att kolla legitimation om kunden ser ut att inte fyllt 25 år. Är det vara med ålderskontroll ska det bli stopp vid skärmen tills personal går dit och godkänner. Men SVT:s test visar att det är lätt för minderåriga att köpa ut folköl via självskanning, som blivit allt vanligare.

I två av matvarukedjorna fanns ingen som helst kontroll, hos City Gross och Coop. 17-åringen kunde skannra, betala och lämna affärerna med ölen. På Ica var kontrollen hårdare – han fick nej vid två av tre försök, en gång lyckades han skanna till sig ölen.

Även vanliga provköp i bemannade kassor gjordes i butikerna. Ica var även då mest noga och begärde legitimation samtliga tre gånger. Coop släppte genom ett köp, medan kassörerna på City Gross ingen av de tre gångerna bad om leg.

•Är det fritt fram för unga att handla öl på City Gross, frågar SVT:s reporter?
– Nej, absolut inte, man ska vara 18 år, svarar Ove Fagerlund, butikschef i Vällingby.

Ungdomens nykterhetsförbund har länge i egna kontroller visat att det är lätt för unga under 18 år att köpa folköl i vanliga matbutiker och krävt att dryckerna ska säljas på Systembolaget istället.

Annonser