EU-parlamentet sa nej till tobaksavtal

STRASBOURG EU-parlamentet röstade på onsdagen nej till att kommissionen ska förlänga tobakssamarbetet om cigarettsmuggling med tobaksjätten Philip Morris.

Avtalet har funnits i tolv år och skulle förlängas eftersom det går ut i sommar. Men parlamentets majoritet röstade nej till att förlänga och uppmanar nu kommissionen att definitivt stänga ärendet.

– En förlängning av samarbetsavtalet skulle legitimera tobaksindustrin och fortsatt ge Philip Morris oönskat inflytande över folkhälsopolitiken, sade EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) efter omröstningen till Europaportalen.

Flera tobaksförebyggande organisationer hade också uppmanat parlamentet att inte godkänna förslaget, då det strider mot andan i internationella tobakskonvention.

Philip Morris och andra tobaksbolag avslöjades vid millenieskiftet att varit inblandade i cigarettsmuggling som ledde till uteblivna skatter för EU-länderna. Tvisten löstes med Philip Morris genom nämnda avtal där tobaksbolaget gick med på betala årliga miljardbelopp till EU och vidta åtgärder mot cigarettsmuggling och förfalskningar.

Annonser