EU-parlamentet sa nej till tobaksavtal

STRASBOURG EU-parlamentet röstade på onsdagen nej till att kommissionen ska förlänga tobakssamarbetet om cigarettsmuggling med tobaksjätten Philip Morris.

Avtalet har funnits i tolv år och skulle förlängas eftersom det går ut i sommar. Men parlamentets majoritet röstade nej till att förlänga och uppmanar nu kommissionen att definitivt stänga ärendet.

– En förlängning av samarbetsavtalet skulle legitimera tobaksindustrin och fortsatt ge Philip Morris oönskat inflytande över folkhälsopolitiken, sade EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) efter omröstningen till Europaportalen.

Flera tobaksförebyggande organisationer hade också uppmanat parlamentet att inte godkänna förslaget, då det strider mot andan i internationella tobakskonvention.

Philip Morris och andra tobaksbolag avslöjades vid millenieskiftet att varit inblandade i cigarettsmuggling som ledde till uteblivna skatter för EU-länderna. Tvisten löstes med Philip Morris genom nämnda avtal där tobaksbolaget gick med på betala årliga miljardbelopp till EU och vidta åtgärder mot cigarettsmuggling och förfalskningar.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver cirka sex miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 600 000 dör av passiv rökning, 200 000 av dem är barn. Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO. Första juni 2005 infördes rökförbud på alla serveringsställen.

Läs mer

Annonser