Smärtsjuk dömd för cannabisodling

Svea hovrätt fäller en ryggmärgsskadad man från Västerås för narkotikabrott efter att odlat och använt cannabis för smärtlindring. Tingsrätten hade tidigare friat honom.

Andreas Thörn, 37 år, bröt nacken i en trafikolycka för två decennier sedan och blev förlamad med ryggmärgsskada och sitter idag i rullstol. Han anser att sjukvården inte erbjudit tillräcklig effektiv behandling mot hans smärta.

Västmanlands tingsrätt ansåg att 37-åringen befann sig i en nödsituation då han istället börjat odla cannabis och blanda till kräm med kokosolja som han tog till kaffet dagligen för att leva ett drägligt liv. Tingrätten ville inte döma honom för brott.

Men åklagaren överklagade till hovrätten.
I torsdags kom domen i Svea hovrätt som gjort en annan bedömning. Han döms villkorligt och att betala böter på 11 700 kronor för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. En nämndeman var oenig och ville fria.

– Samtliga juristutbildade i rätten anser att hans tillstånd inte är akut i det avseende som lagstiftaren tänkt sig för att en nödsituation ska anses föreligga, säger tillförordnad hovrättsassessorn Marcus Karlberg till Drugnews.

Han tillägger att det är upp till andra myndigheter – främst läkemedelsverket – än domstolar att avgöra vilka narkotiska preparat som ska få användas för behandling inom sjukvården. Obehandlad cannabis är inte godkänt i Sverige som medicin.

– Inget komplicerat mål egentligen, han har tillstått att han agerat på det sätt som åklagaren gjort gällande. Det har mer handlat om hur mycket smärta ska man behöva utstå innan man är framme vid punkten om en nödsituation och vilka alternativ som finns, säger han.

Hovrätten anser att nödbestämmelsen ska tillämpas restriktivt och att det inte varit en tillräcklig akut situation. Domstolen ifrågasätter inte Andreas Thörns berättelse om sitt lidande och att känt sig bättre av cannabiskrämen.

37-åringen var åtalad för framställt och innehav av cannabis och använt krämen. Hovrätten anser att det inte var en obetydlig mängd narkotika som påträffades av polisen. Att han odlat det mesta i ett tält i tvättstugan och kokat med olja till kräm för att underlätta intaget, gör att rätten finner agerandet varit ”så sofistikerat att det ska anses vara brott av normalgraden”.

En specialist berättade i rätten om de besvär patienter med ryggmärgsskador ofta har. Och läkemedelsexpert sade att alternativa behandlingar med exempelvis opiatläkemedlet metadon eller Sativex (cannabisbaserad spray mot spasmer för ms-patienters) är mindre goda för den situation som Thörn är i.

Nu döms han alltså för narkotikabrott för att framställt och självmedicinerat med cannabis. Han ska även betala 500 kronor till brottsofferfonden.

37-åringens advokat beklagar att hovrättens inte gör samma bedömning som tingsrätten och säger till SVT att de kommer överklaga domen till Högsta domstolen.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag tre godkända cannabisbaserade läkemedel, som några hundra patienter får.
Sativex är framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för att öka aptit hos bl. a HIV-patienter. Och Epidyolex som godkändes 2019 av EU centralt och därmed även i Sverige. Den är främst avsedd som tilläggsbehandling för barn med sällsynta former av epilepsi, exempelvis Lennox-Gastauts eller Dravets syndrom.
Läkemedelsverket har även beviljat några licensansökningar för Bediol (baserat på torkade cannabis-växtdelar).

Intressant innehåll i cannabis i medicinskt syfte är särskilt ämnena THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktiv). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha.

I USA tillåter över hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk. I Europa har tillåter flera länder cannabis i medicinskt syfte. I Danmark pågår sedan 2018 ett stort pilotförsök med cannabisbehandling, bl a för vissa smärtpatienter.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser