Storaffär avblåst i läkemedelsvärlden

NEW YORK Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer avblåser planerna att köpa botox-tillverkaren Allergan på Irland. Nya skatteregler i USA stoppade affären värderad till 160 miljarder dollar.

Efter påtryckningar av president Obamas regering ändrade finansdepartementet i måndags skattebestämmelser för att hindra amerikanska bolag att köpa utländska och flytta dit av skatteskäl, rapporterar flera medier.

Pfizer – som blev världens största läkemedelsföretag 2003 genom köpet av svenska Pharmacia – hade planerat köpa irländska Allegan och flytta koncernkontoret dig och därmed minska bolagsskatten. Huvudkontoret var tänkt ligga kvar i New York. Köpet värderades till cirka 1 300 miljarder kronor.

Men i ett pressmeddelande uppgav Pfizer att det var ett gemensamt beslut av företagen att avbryta sammangåendet. Pfizer får nu istället betala Allergan 150 miljoner dollar i ersättning för kostnader för den planerade affären.

President Obama har också begärt stöd av kongressen med nya lagar för att förhindra liknande skatteplanering, rapporterar TT.

Annonser