Pfizer stoppar läkemedel för avrättning

NEW YORK Läkemedelsjätten Pfizer meddelade i fredags att företaget skärper reglerna för att säkerställa att läkemedel inte används för injektioner vid avrättning av dödsdömda fångar.

Det ses som viktigt steg att preparat som pentobarbital inte längre ska kunna skaffas på öppna marknaden för avrättningar av fångar i bland annat USA, rapporterar New York Times.

Fler än 20 amerikanska och europeiska läkemedelsföretag har redan infört sådana begränsningar med hänvisning till moraliska eller affärsmässiga skäl. Pfizers beslut ses ändå som milstolpe för att alla av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkända läkemedel nu blockeras för användning vid avrättning.
”Länder som avrättar måste nu gå under jorden om de vill få tag i mediciner för användas som dödliga injektioner”, säger Maya Foa som spårar läkemedelsföretag för Reprieve, en brittisk baserad människorättsgrupp.

Amerikanska delstater som använder dödsstraff kan dock fortsätta giftinjicera genom att blanda olika tillåtna substanser. Och några delstater har beslutat om alternativa metoder – elektriska stolen, arkebusering eller gas, skriver N Y Times.

Pfizers regler säkrar ändå att sjukvården fortsatt får tillgång till läkemedlet i behandling efter granskning av alla beställningar. Pentobarbital är ett barbiturat, ett äldre ångestdämpande och sömnmedel som i höga doser kan hämma andning och hjärtverksamhet, skriver Läkemedelsvärlden.

Annonser