Ryssar dricker mindre alkohol

MOSKVA Ryska alkoholkonsumtionen har minskat nära en tredjedel senaste fem åren, enligt hälsoministeriets främsta drogexpert Jevgenij Bryun.

– En vuxen dricker i snitt 12,8 liter ren alkohol om året. För fem sex år sedan var den officiella siffran 18 liter per person, sade Bryun till nätsidan M24.ru.

Han menar att minskningen beror på den ekonomiska krisen, på missbruksvården och en ökad statlig reglering av alkoholmarknaden.

Antalet akuta alkoholförgiftningar har också minskat med 25-30 procent, enligt Jevgenij Bryun. Senaste två årens nyårshelger har antalet alkoholförgiftningar minskat med två tredjedelar jämfört med tidigare.

Drogspecialisten tror att förbudet för att sälja alkohol mycket sent på kvällen (efter kl 23) i butiker har bidragit till förändringen. Men statliga regleringar för alkohol är mycket liberalare i Ryssland jämfört med Sverige, konstaterar nyhetsbrevet Ryska Posten.

Ryssland har traditionellt haft mycket hög alkoholkonsumtion, bland annat av vodka. Senare år har regeringen infört minimipriser, skärpta åldersgränser, marknadsföring och säljregler för att minska drickandet som orsakat mycket omfattande hälsoskador.

Annonser