Filippinerna: Duterte hotar lämna FN

D597-Filip-flag1smaMANILLA Filippinernas hetlevrade nye president Rodrigo Duterte hotade i ett tal att lämna FN, som kritiserat en pågående våldsam antidrogkampanj och polisens dödande av personer som misstänks för narkotikahandel.

I valrörelsen lovade högerpopulisten Duterte många förändringar, bland att inleda krig mot landets narkotikaligor, langare och missbrukare. Och att över 100 000 kriminella i landet skulle dödas och ”bli fiskmat”.

Hans vallöfte verkar inte vara tomt hot. Sedan presidenten tillträdde 30 juni, så har polisen dödat 712 personer, enligt filippinska rikspolischefen, och dessutom har över ett tusen andra dödats. Bland annat sedan presidenten uppmanat civila att hjälpa till i jakten på langare.

Två FN-organ (UNODC och INCB) kritiserade nyligen Filippinerna och uppmanade presidenten att stoppa polisens dödande och utomrättsliga kampanj. Även Amnesty oroas över våldsvågen, angrepp på mänskliga rättigheter och regeringens planer att återinföra dödsstraffet.

I helgen svarade Duterte i en nattlig presskonferens på FN-kritiken och människorättsexperters uppmaning avbryta utomrättsliga dödandet.

– Jag vill bevisa för världen att ni är en mycket dum expert, sade han och uppmanar dem att inräkna inte bara direkt relaterade dödsfall, utan även oskyldiga liv som förlorats till drogerna, sade 71-årige nye presidenten.

– Jag vill inte förolämpa er, men vi kanske måste besluta oss för att lämna FN. Om ni säger en dålig sak om mig, så kan jag säga tio om er, sade han och menade att världssamfundet misskött sitt mandat, och inte stoppar ”alla dessa krig och dödande”, rapporterar Reuters.

Duterte sade att han ska bjuda in Kina och afrikanska länder för att bilda en ny global organisation. På fråga om möjliga följder av hans kommenterar, svarade Duterte: ”vad är… återverkningar? Jag bryr mig inte ett skit om dem”.

I Filippinerna har drogproblem ökat senare år, särskilt med metamfetamin. Ligor har även använt landet som depå för vidaresmuggling.
Presidenten, har trots kritik mot drogkampanjen, stort stöd bland många invånare, som ser hopp mot en utbredd korruption, fattigdom och kriminalitet.

Presidenten har även utlovat stora investeringar i infrastrukturen, vilket gläder näringslivet. Och i måndags inleddes fredförhandlingar i Oslo mellan vänsterrebeller och filippinska regeringen för att få slut på en mångårig lång konflikt som krävs tusentals liv.

• Lyssnartips: SR P1 Morgon intervju med svenska Amnestys om på Filippinerna.

Annonser