Löfven utser Anna Ekström till minister

Efter läst sin långa regeringsförklaring (bl a om slå mot brott med polissatsningar), så släppte statsministern dagens nyhet: Skolverkets generaldirektör Anna Ekström blir ny gymnasie- och kunskapsminister.

Hon efterträder Aida Hadzialic (S) som nyligen avgick efter att ertappats med lite för hög promillehalt (0,20) på Öresundsbron.
– Tack för det mycket stora förtroendet som jag tar emot med en stor portion ödmjukhet, sade Anna Ekström vid en presskonferens strax efter utnämnandet i riksdagen.

Ekström, född 1959, har varit generaldirektör i Skolverket sedan 2011 och har tidigare bl. a varit planeringschef i statsrådsberedningen, statssekreterare i näringsdepartementet och ordförande för Saco. Sedan ifjol leder hon regeringens skolkommission.

Känd för många är hon från tävlat i tv-programmet ”På Spåret” med förre kd-ledaren Göran Hägglund. Hon berättar för SR P1 att hon åter gick med i Socialdemokraterna i helgen.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven sade i regeringsförklaringen (pdf-fil) vid riksdagsårets öppnande att de första skolåren är viktiga och att en ”läsa-skriva-räkna-garanti” ska införas. Även förstärkningar av elevhälsan och förebygga mobbing utlovade han.

I sitt mycket långa tal nämnde han oro över globala konflikter, om ”motsägelsernas tid”, och risk att samhället slits isär. Och om vikten att samarbeta, ”Sverige utvecklas genom samhällsbygge och samarbete”. Och en ljusning med lägre ungdomsarbetslöshet på hemmaplan.

Han tog inte upp ANDT-frågor direkt. Han nämnde att robust välfärd kräver att alla både har rättigheter och skyldigheter, lika inför lagen gäller.

Att det ska vara tryggt i Sverige, inte behöva utsättas för hat och hot etc. Utifrån senare tids våldutveckling.
”Skjutningar, bilbränder och knarkhandel ska inte få förstöra människors trygghet. Krafttag tas under året för att bryta trenden och bekämpa den organiserade brottsligheten. Mer resurser än någonsin har satsats på polisen de gångna åren. Den kommande budgeten aviserar ytterligare kraftiga för stärkningar. Fler civila kan anställas och därmed frigöra poliser. Utbildning av fler poliser kan påbörjas. Polisnärvaron ska öka i brottsutsatta områden. Skyddet för blåljuspersonal ska stärkas. Straffen för skadegörelse ska skärpas”, sade Stefan Löfven bland annat.

I måndags sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att regeringen i budgeten vill satsa två miljarder kronor extra fram till år 2020, varav 100 miljoner extra nästa år. Men vare sig Polisfacket eller oppositionen tycker att det räcker för att klara akuta poliskrisen – omorganisationen haltar, flera poliser vill sluta och brottsuppklaringen sjunker.

• Fotnot: Mikael Halápi är ställföreträdande generaldirektör på Skolverket.

Annonser