Tips om ”etik för langare” upprör

|UPPDAT|Råd till narkotikalangare hur de kan agera etiskt har funnits länge på Svenska Brukarföreningens hemsida. ”Olycksfall i jobbet. Artikeln ska genast tas bort”, säger föreningens ordförande Berne Stålenkrantz.

Det är tidningen Accent som uppmärksammar artikeln ”Etik för langare”, som publicerats* på Brukarföreningens hemsida sedan i november ifjol. ”Dessa råd eller kodord är riktade till langare av illegala droger”, står det.

Texten uppmanar langare att sälja rena produkter utan farliga blandningsmedel, visa köpare respekt och inte utnyttja någons situation, paketera varor hygieniskt om de exempelvis smugglas inuti kroppen. Men även berätta om risk för överdoser för de som kommer från fängelse, visa medlidande och ge desperata kunder kredit på en dos. Men ”sälj aldrig till ungdomar eller förse någon med deras första dos”, står det.

Berne Stålenkrantz
Berne Stålenkrantz. Foto: Drugnews

– Shit happens. Jag har inte sett artikel själv tidigare och det är olyckligt. Men uppmaning att inte sälja till unga tycker jag låter bra. Jag tar bort den senast fredag morgon, kommer inte åt vår hemsida förr. Vi ska ta ett snack med personalen om det här, säger Berne Stålenkrantz till Drugnews.
Han tror att den ökade narkotikadödligheten gjort att någon på föreningen blivit lite överambitiös.

Texten bygger på en artikel i brittiska Black Poppy Magazine från 2011.

Stålenkrantz tycker att det borde gå langa på etiskt sätt.
– Ja, om alla var justa, men vi har ju inte en sådan värld. Vi står på brukarnas sida och om någon ändå vill köpa, så varnar vi för om exempelvis mjältbrandsmittat heroin är i omlopp. De ska inte behöva fara illa i onödan. Men vi ska informera brukare, inte langare, säger han.

Svenska Brukarföreningen organiserar personer som inte vill eller kan sluta använda narkotika och de som går på substitutionsbehandling. Man försvarar metadonprogram, informerar om Hepatit, organiserar sprututdelning och framöver naloxon mot överdoser och är även remissinstans för myndigheter i drogfrågor.

• Fotnot: *Men redan på torsdagskvällen gick inte artikeln längre att nå på Brukarföreningens hemsida.

Annonser