Duterte vill förlänga drogkriget

MANILLA Filippinernas president Rodrigo Duterte avser förlänga de drakoniska insatserna mot landets narkotikahandlare med ett halvår.

På en presskonferens i söndags sade han sig inte insåg före han blev president i slutet av juni att drogproblemen och handeln var så omfattande.

Duterte – känd för sitt yviga språkbruk och svordomar, som ledde till att president Obama nyligen ställde in träff med honom – liknande uppgiften vid att släppa en mask ur en burk. Och sade att även flera högt uppsatta tjänstemän finns med som misstänkta inblandade i droghandeln på polisens lista.

– Även om jag skulle vilja, så kan jag inte döda dem alla, sade Duterte vid mötet, rapporterar AFP och TT.

Sedan Duterte vann valet och kom till makten, så har cirka 3 000 personer dödats hittills i den hårdföra kampanjen mot smugglare, langare och missbrukare. Polisen beräknas avrättat 1100, medan ”medborgargarden” och andra okända uppmuntrade av Duterte har dödat övriga.
President Duterte ser de hårdföra insatserna som nödvändiga för att Filippinerna inte ska bli en ”narkostat” (där droghandlare även styr politiska systemet).

Filippinernas antidrogkampanj har kritiserats av FN, EU, USA och människorättsorganisationer som beskriver avrättningarna som utomrättsliga.

Annonser