Vit period på Norrlandstågen

Sedan årsskiftet serveras inte öl och vin på SJ:s nattåg till och från Jämtland och övre Norrland. Detta till följd av att utskänkningstillstånd inte sökts efter en omorganisation. Nytt är dock redan på gång, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

I en stor upprustning ska statliga järnvägsbolagets köpa in nya vagnar och lok och fräscha upp gamla för cirka nio miljarder kronor. Som en del i det så införlivades dotterbolaget SJ Norrlandståg AB i moderbolaget. Men man missade att söka utskänkningstillstånd i bistron för Norrlandstrafiken i den nya organisationen.

”Vi har tyvärr inte möjlighet att sälja alkohol ombord på nattågen innan nödvändiga tillstånd är på plats”, skriver SJ i ett pressmeddelande. Det berör inte SJ:s andra sträckor.

Ett nytt tillstånd är redan på väg för Norrlandstrafiken, men dröjer någon vecka till, uppger Jan Kyrk som är affärschef på SJ och besöker Luleå under måndagen.

– När vi nu ska servera alkohol i vår bolagsform behöver vi fylla i ett nytt formulär. Men det är en snabb process och vi bestämde då att istället för att bråka om det så inför vi en vit vecka på tågen, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Enligt alkohollagen så får resenärer inte längre medta egen alkohol för att dricka ombord på tågen.

Annonser