Tre gripna i stor dopinghärva

Tullen har avslöjat en liga som hanterat dopingpreparat värt tiotals miljoner kronor. Två män från Stockholm och Sörmland väntas inom kort åtalas för grovt dopingbrott och narkotikabrott, och en tredje man för medhjälp.

– Totalt handlar det om 1,4 miljoner enheter dopningsampuller, säger tullkriminalchef Stefan Granath till SVT Nyheter.

I ett kontorshotell i Stockholm ska de stora mängderna dopingpreparaten ha förvarats. Dopingpulver har smugglats från Kina och Indien – ofta via Arlanda flygplats – och har haft en renhetsgrad på hela 98 procent. Ett kilo dopingmedel kan då omvandlats till några hundra tusen ampuller, uppger tullen.

Efter razzian har två män från Stockholm och Strängnäs häktats misstänkta för grovt dopingbrott och grovt narkotikabrott (då även kokain hittades vid husrannsakan), och en tredje man har häktats misstänkt för hjälpt till.

Förutom dopingbeslagen, så har utredarna även hittat tiotusentals krypterade mejl som ligan skickat, som visar att de två huvudmisstänkta även varit inblandade i två andra stora dopinghärvor. Även ekonomiska samband har åklagaren i sitt bevisningsmaterial.

Tullverket har ökat beslag av dopingpreparat senare år (bl a nära 344 000 dopingkapslar och 52 liter dopingmedel), så även i fast pulverform (7,4 kilo år 2014, 29,6 kilo år 2015 och nära 33 kilo ifjol). Totalt gjordes 982 beslag av doping i Sverige ifjol, varav 716 beslag i gränsskyddområde Stockholm. Tjugo stora dopingärenden upptäcktes i Stockholmsområdet.

Annonser