Trafikhjälte tog bilnyckel från rattfyllo

Årets Trafikhjälte har Daniel Bäckström från Stallarholmen utsetts till som följde efter och ryckte bilnyckeln från en rattfyllerist. Priset offentliggörs i samband med Trafiknykterhetens dag. Och polisen storsatsar på kontroller.

Daniel Bäckström från Strängnäs i Sörmland följde efter en rattfyllerist och tog bilnyckeln från föraren som krockat mot en lyktstolpe.
– Tänk om mina barn varit ute och gått här när rattfyllot var i farten, det kunde ha slutat riktigt illa, säger Daniel Bäckström och tillägger att han skulle ingripa igen i en liknande situation.

Priset Trafikhjälte är instiftat av Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF), och består av 10 000 kronor, diplom och en hederstatuett i glas som han får vid ett senare tillfälle. Han hade nominerats och röstats fram via MHF:s facebook-grupp ”Jag vill inte förlora vänner och familj. Kör inte full” med över 220 000 följare.
Enligt motiveringen visade han prov på sinnesnärvaro och beslutsamhet, och en form av civilkurage som vi skulle önska att fler vågade visa.”

Sabrina Sandhu. Foto: MHF

– Daniel agerade föredömligt och är en klar vinnare, säger Sabrina Sandhu, projektledare vid MHF, till Drugnews.

MHF i samarbete med Madd (svensk efterföljare till amerikanska mödrar mot rattfylleri) ordnar aktiviteter på flera platser 18 maj som är Trafiknykterhetens dag. Tema i är Alla kan ta ett ansvar.

Riksevenemanget hölls i Jönköping där polis, räddningstjänst, studenter och forskare medverkar om konsekvenser av rattfylleri. Där berättade även en man som körde motorcykel och kraschade för flera år sedan och blev förlamad för livet om sina erfarenheter.

Årligen dör cirka 60-70 personer i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor och ett tusental skadas allvarligt.
– Rattfylleriet drabbar enskilda, anhöriga och samhället. Vi måste göra mer för att ingen ska dö eller skadas framöver också i trafiken, säger Sabrina Sandhu på MHF.

Trafikkontroller Foto: Polisen

Polisen storsatsade också i torsdags runt landet med nykterhetskontroller längs vägarna. Bra, men det är inte tillräckligt, bör göras flera kontroller, anser arrangörerna.

I Jönköping visar MHF även hur avancerad blåsteknik med alkobommar, som prövats framgångsrikt i några hamnar, även kan användas vid flygplatser, ”Speedgates”.

Även i riksdagen uppmärksammas Trafiknykterhetens dag då MHF med flera träffar politiker i trafikutskottet. Frågor togs upp om att hjälpa alkoholberoende. Och stoppa s.k. eftersupning, som försvårar utredning av rattfylleribrott, vid trafikolyckor. MHF driver en namninsamling om att förbjuda för förare att dricka alkohol efter och i samband med olycka.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser